Re: spolupracující osoba část roku-manže
Neberte to jako nějaký výsměch ale jenom citaci §13 ZDP:
§ 13 Výpočet příjmů spolupracujících osob
Příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti [§ 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2] provozované za spolupráce druhého z manželů a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela (manželku) nečinil více než 50%; přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce
Na manžele můžete rozdělit max dle výpočtu 45000*10=450 000,-
Takže bez obav dle vašeho uvážení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 2. 2013 9:17
prosím o pomoc. Jsem OSVČ na vedlejší činnost (důchodce), manžela (důchodce) jsem vzala od března 2012 jako spolupracující osobu. Zisk mám 116000 Kč. Mohu rozděli zisk na manžela 50% nebo musím jeho podíl nějak pokrátit kvůli lednu a únoru kdy nebyl jako spolupracující osoba? Na OSSZ pak musím částku 60.328 kč (pro vedlejší činnost) o tyto dva měsíce pokrátit určitě, že? Díky moc.