Re: příjmy a paušál
děkuji, takže ji to příjmů raději dám. A ještě se zeptám, když prodávala auto v roce 2012, tak také se to má uvést do příjmů, i když v roce 2011 to jakoby (nákup auta) v nákladech neměla. děkuji za trpělivost
Souhlasím, musíte na vrácený přeplatek hledět jako na vrácený výdaj, který jste neuplatnila jako daňový a není důvod ho tedy danit. Příjmy z prodeje auta - to je jiná. Pokud bylo zahrnuté v obchodním majetku (evidence se musí vést, i když výdaje uplatňujete %), podléhá prodej dani ještě 5 let po vyřazení. Pokud by bylo vyřazeno před prodejem, alespoň by se příjem danil podle § 10 a nepodléhal by sociálnímu a zdravotnímu.
Příjmy z prodeje auta - to je
>jiná. Pokud bylo zahrnuté v obchodním majetku
>(evidence se musí vést, i když výdaje uplatňujete %), podléhá
>prodej dani ještě 5 let po vyřazení. Pokud by bylo
>vyřazeno před prodejem, alespoň by se příjem danil podle
>§ 10 a nepodléhal by sociálnímu a zdravotnímu.
Jak, prosím, zařadí poplatník uplatňující výdaje podle § 7/7 ZDP majetek do OM? Který předpis mu ukládá vést evidenci HM? Naposledy jsem tuto povinnost zaznamenala v ZSDP.
Máte pravdu, po dobu uplatňování paušálních výdajů zřejmě nevzniká žádný obchodní majetek, i když je pořízen a slouží k dosahování příjmů. Ani ho nemusím zařadit, když zahajuji vedení daňové evidence. A když ho zařadím, můžu začít odpisovat od začátku. To je dobrý, to mě nenapadlo. Děkuji za radu.
Co takhle § 26, odst. 8 - majetek pořízený před paušálními roky v nich musím odpisovat naprázdno, ale majetek pořízený v paušálních letech (i když slouží podnikání úplně stejně) není vůbec obchodním majetkem? Co když jsem plátce DPH a uplatním z něj odpočet? Nemusím ho pak k datu zahájení vedení daňové evidence zařadit? Pokud plátce musí, neplátce ne?
Co takhle § 26, odst. 8 - majetek pořízený před
>>>paušálními roky v nich musím odpisovat naprázdno, ale
>>>majetek pořízený v paušálních letech (i když slouží
>>>podnikání úplně stejně) není vůbec obchodním
>>>majetkem?
>>>Co když
>>>jsem plátce DPH a uplatním z něj odpočet? Nemusím ho
>>>pak k datu zahájení vedení daňové evidence zařadit?
>>>Pokud plátce musí, neplátce ne?
>>Definice obchodního majetku v ZDP a v ZDPH je
>>naprosto
>>odlišná věc.
>>DPH má obchodní majetek vymezen nezávisle na dani z
>>příjmu.
>Což je na houby, stejné pojmy by měl mít stejný
>význam. Ale ty odpisy mě stále vedou k úvaze, že na majetek
>pořízený během "paušálních let" by se mělo hledět
>stejně jako na ten pravý obchodní.
Podle mého názoru není majetek, který jste pořídil v období uplatňování paušálních výdajů, obchodním majetkem. Podle § 4/4 ZDP je obchodním majetkem majetková hodnota, o které bylo nebo je účtováno, nebo byla, případně dosud je uvedena v DE. V paušálních letech nevedete DE, nemáte kam uvést.
On tam není ani majetek pořízený před paušálními roky, který odpisujete naprázdno, neboť dnem, kdy jste jej naposledy uváděl v DE, byl vyřazen z OM.
Ovšem nesmí tam mít přístup anonymní aroganti, co si tam chodí akorát hojit mindráky. Takovým lidem se budu vyhýbat, i kdyby byli v něčem jediní na světě - ačkoli poznávacím znakem opravdových machrů je kupodivu právě pokora a respekt k druhým. Arogantní bývají lidé, co si vybudovali vratkou existenci na nějakém rádobyintelektuálním prdu a bojí se, aby to ostatní neprohlédli.
>>>Děkuji za vysvětlení, vést evidenčně odpisy vlastně
>>>neznamená odpisovat, takže i "odpisovat naprázdno" je
>>>vlastně zavádějící. Kdyby zde takto probíhaly všechny
>>>výměny názorů, měl bych důvod v nich pokračovat.
>>Nikdo nejsme neomylní a nemůžeme vědět všechno. Od
>>toho jsou diskuse a fórum, určitě je důvod v nich
>>pokračovat....
>Ovšem nesmí tam mít přístup anonymní aroganti, co si
>tam chodí akorát hojit mindráky. Takovým lidem se budu
>vyhýbat, i kdyby byli v něčem jediní na světě - ačkoli
>poznávacím znakem opravdových machrů je kupodivu právě
>pokora a respekt k druhým. Arogantní bývají lidé, co
>si vybudovali vratkou existenci na nějakém
>rádobyintelektuálním prdu a bojí se, aby to ostatní neprohlédli
==>Ovšem nesmí tam mít přístup anonymní aroganti==
Vžd\ť vám sem nikdo přístup nezekazuje..
==>Ovšem nesmí tam mít přístup anonymní aroganti==
Můžete začnou, taktéž vám v tom nikdo nezabrání
==znakem opravdových machrů je kupodivu právě
>pokora a respekt k druhým. == pokora je dobrá poku ti machři něco všdí a ne aby žvanili nesmysly a ďywyly se když objeví text zákona
== lidé, co
>si vybudovali vratkou existenci na nějakém
>rádobyintelektuálním prdu a bojí se, aby to ostatní neprohlédli==
u vás se již stalo s tím nezaplaceným příjmem.
Nemám důvod tomu nevěřit, i když hezkými srozumitelnými odpověďmi by se to dokazovalo lépe. Vy to asi berete jako formu platby - chcete poradit zdarma, tak to ponížení strpte! Taky evidentně chováte k daňovým poradcům nějakou averzi. Já tu zkoušku dělal jen kvůli prodloužení lhůty a taky mi to nikdy v ničem nepomohlo, spíš uškodilo - dělám pořád totéž za stejné peníze, ťukám doklady do PC, ale každý si zgustne, když něco spletu. Uznávám a psala to i alen1, neměl jsem odpovídat, pokud jsem si nebyl odpovědí jistý. Odpovídal jsem tu už dřív a myslím, že jen jednou vznikl spor a dokonce to bylo asi mezi námi - ve věci dodaňování pohledávek do 30000 Kč při ukončení činnosti. Tehdy jsem nadhodil, proč by se měly danit v DE, když v účetnictví na ně můžete vytvořit 100% opravnou položku. To zdanění pohledávek bez možnosti uplatnit k nim paušál je podobná nespravedlnost. Zkusil to někdo, kdo to prakticky řešil, dotáhnout k judikátu? Pokud ano, sem s ním. Tomu říkám užitečný příspěvek do diskuze. Dělat z někoho blbce, jen proto, že něco neví ... já nevím, mě to nikdy nenaplňovalo.
Já jsem se soudil, resp. velmi vážně předsoudně přel několikrát. Klientům jsem slíbil, že když prohraju, náklady jdou za mnou-pravda vítězí. Zatím jsem měl štěstí;-) Naposledy to bylo na spadnutí, když jsme odeslali přiznání 5. pracovní den po termínu poštou a dostali jsme pokutu. GFŘ tvrdí, že tato lhůta je jen liberační a § 35 zde neplatí, ale nikde v daňovém řádu jsem to nenašel. Šlo o 500 Kč, tak jsme to nechali. Jít o víc, zkusil bych to.
PS Kdo se mnou nesouhlasí, prosím nebijte mě zase hned!
Daňový subjekt vždy zajímá text zákona a jeho uplatnění a ne
povídání jak poradců tak i poraděnků !
==To zdanění pohledávek>bez možnosti uplatnit k nim paušál je podobná>nespravedlnost.== to není žádný nový objev se kterým bychom si neporadili. Jak, to jsem uváděl níže = dle potřeby při MZD.
== Zkusil to někdo, kdo to prakticky řešil,>dotáhnout k judikátu
Pokud ano, sem s ním. Tomu říkám>užitečný příspěvek do diskuze.==
Již jsem jej zde uvedl. Tentýž systém lze použít při i při ukončení (u paušáli) a bez judikátu. Potom lze z pohledável učinit "zaplacený" příjem
ať již peněžní nebo naturální a z něho uplatnit výdaje %.
Skuhrat o nespravedlnosti V DE vůči Ú je naprosto zbytečné a bude pro vás jistě pohanou pokud připonmenu že v Ú se daní hosp. výsledek a v DE rozdíl P-V a pokud jsou ve výdajích uplatněny částky za zboží nebo služky dále prodavé a uvedené v pohledávkaách je nutno TO
dodanit a je po nespravedlnosti. Potřebujete proškolit o něco více?
== chcete poradit zdarma,== určitě ne , nepotřebuji a navíc od vás?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 2. 2013 10:30
Dobrý den,
prosím o radu. Když mi paní pojišťovačka donese doklady, že chce zpracovat přiznání. V loňském roce měla přiznání paušálem a teď ji v roce 2012 přišel přeplatek z ČEZu na účet...dává se to jako příjem, nebo ne. Měla v pronájmu kancelář.
Nebo mě v její bance zajímájí jenom společnosti, které ji posílají peníze.