Jaké změny v roce 2014 OSVČ

• (neregistrovaný)

24. 2. 2013 14:18

Nyní příjmy nad 2 mil., výdaje paušálem, dítě si uplatňuji také já, jeho matka je na rodičovské. Jak to bude v letošním roce, když budu mít příjem do 2 mil. a nad 2 mil.? Jedná se mi o výdaje, uplatňování dítěte a zda budu muset po odevzdání přiznání a přehledů platit něco navíc? Týká se to hlavně "solidární" daně u vysokopříjmové OSVČ?? Nikde se mi zatím nepodařilo najít nějaké ucelené informace. Stále nevím, co bude pro mě výhodnější a budu muset schovávat účtenky a prokazovat jimi výdaje skutečně. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 2. 2013 14:19

tomík (neregistrovaný)

Re: jaké změny v roce 2013 OSVČ
      >Nyní příjmy nad 2 mil., výdaje paušálem, dítě si
      >uplatňuji také já, jeho matka je na rodičovské. Jak to bude
      >v letošním roce, když budu mít příjem do 2 mil. a nad
      >2 mil.? Jedná se mi o výdaje, uplatňování dítěte a zda
      >budu muset po odevzdání přiznání a přehledů platit
      >něco navíc? Týká se to hlavně "solidární" daně u
      >vysokopříjmové OSVČ?? Nikde se mi zatím nepodařilo najít
      >nějaké ucelené informace. Stále nevím, co bude pro mě
      >výhodnější a budu muset schovávat účtenky a prokazovat jimi
      >výdaje skutečně. Děkuji

• 24. 2. 2013 15:46

vladík (neregistrovaný)

Re: jaké změny v roce 2014 OSVČ
      1. Omezení výše výdajů u paušálistů je pouze u příjmů podle §7/7 písm.b,c- tedy u 40 a 30 % paušálu, do výše max.800 a 600 tis. Kč, pokud máte paušál 60 nebo 80 %, toto se vás netýká
      2.slevu na manželku a děti si nebudou moct uplatnit žádní OSVČ s paušálními výdaji
      3. solidární výše daně 7 % platí na příjmy dle §6 a § 7 z částky nad 48 násobek průměrné mzdy stanovené podle zákona o pojistném na soc.zab. = pro rok 2013 je 25 884 Kč.

• 24. 2. 2013 19:00

tomík (neregistrovaný)

Takže když mám nyní kombinaci 40 a 60 %, tak budu muset asi sledovat skutečné výdaje. Někde jsem četl, že by ale hranice měla být 2 mil., ale právě nevím, čeho se to přesně týkalo. A těch 800 tis. najdu v zákoně prosím kde?

• 24. 2. 2013 19:13

Zdena R (neregistrovaný)

V § 7 odst. 7 ZDP.

Týká se příjmů z podnikání podle zvláštních předpisů (např. lékař nebo provozovatel FVE), příjmů podle autorského práva (které nebyly zdaněné srážkovou daní), příjmů z nezávislého povolání, příjmů soudních znalců, tlumočníků a insolvenčních správců.

Podle mého názoru není stanovena hranice 2 mil. Kč, je to pouze odpovídající částka příjmů, ke kterým ještě můžete uplatnit paušální výdaje v povolené maximální výši (2 000 000 * 40% = 800 000). Pokud byste měl příjem například ve výši 5 mil. Kč, tak můžete uplatnit paušální výdaje, ale maximálně 800 tis. Kč.

• 24. 2. 2013 19:14

tomík (neregistrovaný)

Aha těch 800 tis. je zůstatek už po odečtu těch 40 % právě z 2 mil. Ale když mám 40 i 60 %, tak budu sledovat příjmy jen u 40 %?? Bohužel v mém případě mám většinu v sazbě 40 %. Pro uplatnění paušálu v roce 2013 by tedy bylo ideální hranice 2 mil. pro 40 % paušál a něco málo pro limitu pro 60 %. Je má úvaha správna?

• 24. 2. 2013 19:32

Zdena R (neregistrovaný)

U příjmů v sazbě 40% je limit výdajů max. 800 tis. Kč, u příjmů v sazbě 60% není žádný limit.
      Pokud byste se rozhodl uplatňovat skutečné výdaje, tak je musíte uplatnit u všech příjmů, které zdaňujete podle § 7 ZDP.
      Není možné uplatnit k příjmům ze živnosti 60% a k příjmům podle autorského práva uplatňovat prokázané výdaje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).