Re: Příležitostný příjem
Z dohody o provedení práce odvádí daň (někdy i pojistné na zdravotní a sociální pojištění) zaměstnavatel, jde o pracovněprávní vztah. Výše daně se odvíjí od výše příjmu, dále záleží na tom, zda podepíšete prohlášení k dani. Odpovědnost za správné zdanění má zaměstnavatel.
Smlouvu o dílo si zdaňujete sám, jde o obchodní vztah. Pokud usoudíte, že se jedná o příjem osvobozený od daně, tak danit nemusíte. Odpovědnost za správné zdanění nesete Vy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 2. 2013 7:37
Dobrý den, prosím o radu... Jakou formou lze uzavřít možnost přivýdělku - jedná se o příležitostný příjem do 20.000,-- ročně.
Pokud semnou bude uzavřena DPP, musí z ní ten, který jí semnou uzavřel odvést daň 15% ? Jak to bude v případě, když uzavřeme na tento příležitostný příjem Smlouvu o dílo ? Já jsem osvobozen, nemusím danit, ale jak je to na druhé straně, když u DPP musí za mě odvést daň, to u Smlouvy o dílo nemusí ?? Děkuji moc za vysvětlení .... J.