Re: Přijatá faktura za stravenky
Ono to není tak jednoznačné. To co je napsáno viz. výše se týká stravenek jako peněžních poukázek např. EXIT, SODEXO,.. tzn., že je mohu použít i jinde než ve vaší jídelně. U vás půjde spíše o fakturaci obědů a ta je u plátce DPH s DPH a na výši sazby DPH záleží, jestli konzumace bude u vás v jídelně nebo to bude prodej obědů "přes ulici".
Ano tak jsem to myslela, konzumace je u nás v jídelně, právě mi to přijde divné, že část tržeb by byla bez DPH( za stravenky) a část s DPH za hotové.
Spíše já nerozumím postupu popsaném ve vašem úvodu. Vy prodáváte obědy, takže vy byste měli vystavit po skončení měsíce fakturu vydanou na odebrané obědy + DPH a toto DPH na výstupu odvést v daňovém přiznání za leden/2013 (Q plátci od r. 2013 noví plátci DPH nejsou).
To ano, fakturu odběratelům vystavím, pak se ke mně dostane částka tržeb vybraných v hotovosti a přijaté stravenky se odesílají příslušné firmě (Sodexo atd) a ta je pak proplatí a zároveň vystaví fakturu (dobropis). A podle té faktury jsem vždycky o tu částku navýšila ještě tržby za obědy.To jsem dělala,když jsme ještě nebyli plátci,ale teď si nejsem jistá.
Aha :-) musíte oddělit DPH na výstupu z fakturace za odebrané obědy a úhradu obědů stravenkami Sodexo - ty tu slouží jako peněžní poukázka (bez DPH). Nevím jak vám to napsat srozumitelněji.
Zkusím to, i když hodně zjednodušeně a asi i kostrbatě.
Vaše tržby jsou za všechny prodané obědy a úhrada obědů je buď v hotovosti nebo stravenkami Sodexo nebo i vašimi stravenkami? a co se týče DPH, tam na výstupu máte DPH ze všech prodaných obědů a na vstupu DPH za nakoupené potraviny, z nichž vaříte, za nájem, energie atd. Rozumíme si? Vy za prodané obědy na vaše stravenky vystavíte odběratelům FV + DPH a za obědy placené v hotovosti (tj. i na obědy placené stravenkami Sodexo) vystavíte také daňový doklad: tržby + DPH za prodej za hotové. Se Sodexem si proplacení jejich stravenek vypořádáte, tak jak jste byla zvyklá.
I já vám děkuji za objasnění, jak to bylo myšleno. Já jsem totiž nevěděla, že vy nevíte, kolik obědů bylo placeno stravenkami Sodexo. Hlavně, že jsme se navzájem pochopily :-) a změnit systém kvůli plátcovství DPH od 1.1.2013 bude v tomto ohledu nutné. Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 2. 2013 15:01
Dobrý den,
jsme firma,která provozuje jídelnu. Od ledna jsme plátci DPH. A přesně nevím když dostanu přijatou fakturu za odeslané stravenky, jak účtuju o DPH. Na faktuře jsou stravenky bez DPH a DPH jenom u služby za zprostředkování.Je to tedy příjem bez DPH nebo si musím DPH dopočítat Děkuji za odpověď.