Re: Nemoc OSVČ
Již jsem dohledala na www.cssz.cz, tam je toto:
OSVČ nevykonává osobně po dobu dočasné pracovní neschopnosti (karantény) samostatnou výdělečnou činnost. Nárok na nemocenské má OSVČ, která byla uznána dočasně práce neschopnou nebo které byla nařízena karanténa, trvá-li dočasná pracovní neschopnost nebo karanténa déle než 21 kalendářních dní.
Jen nevím reálný postup, u zaměstnanců se posílá díl IV. a příloha Žádost o dávku, kde se vyplňují příjmy z mezd za posl.12 měsíců, jak je to u OSVČ prosím?
Musí OSVČ přerušit podnikání? aby splnila podmínku, že nevykonává osobně po dobu prac. neschopnosti činnost ?
Nebo stačí, když nemá např. žádné fakturace ? Žádné vydané faktury ? Žádné prodeje ? Zástup není možný...
Moc díky
>>Již jsem dohledala na www.cssz.cz, tam je toto:
>>OSVČ nevykonává osobně po dobu dočasné pracovní
>>neschopnosti (karantény) samostatnou výdělečnou
>>činnost.
>>Nárok na nemocenské má OSVČ, která byla uznána
>>dočasně
>>práce neschopnou nebo které byla nařízena karanténa,
>>trvá-li dočasná pracovní neschopnost nebo karanténa
>>déle
>>než 21 kalendářních dní.
>>
>>Jen nevím reálný postup, u zaměstnanců se posílá díl
>>IV. a příloha Žádost o dávku, kde se vyplňují příjmy
>>z
>>mezd za posl.12 měsíců, jak je to u OSVČ prosím?
>>
>>Musí OSVČ přerušit podnikání? aby splnila podmínku,
>>že
>>nevykonává osobně po dobu prac. neschopnosti činnost
>>?
Nemusí přerušit podnikání
>>Nebo stačí, když nemá např. žádné fakturace ? Žádné
>>vydané faktury ? Žádné prodeje ? Zástup není možný...
Ale tady si odporujete
Buď je OSVČ nemocná a nemůže pracovat
Nebo když není zástup možný pracuje a pak nemá nárok na penízky z neschopenky
V každém případě řeší nemocenskou s ČSSZ až po 21 dnech nemoci
První tři týdny má smůlu, nedostane od nikoho nic
Zástup není možný proto, protože na zástup nikoho nemá. Prostě se zavře i prodejna, kde prodával zboží a je to. Nepracuje. Jde dokonce na operaci. Nemá nikoho na zástup, na žádný PP ani dohodu. Ale dobíhají na účet třeba splátky za prodané zboží a to teď, když je nemocný. Takže tržbu má. Možná by do prodejny mohla nastoupit jeho matka na DPP, ona je ve starob. důchodě.
Zkusím mu to navrhnout, protože nevím, jak se bude ossz tvářit na to, že má tržbu. Brigádník tam sice bude jen sedět, ale bude tam. Já jsem si myslela, že když nesmí provozovat činnost, tak i odhlásit činnost na fú, tedy přerušit. Je to myšleno určitě tak, že nesmí vykazovat žádnou činnost, smlouvy, prodeje, jízdní výdaje apod. ne ?
I tak moc děkuji :o)
Pokud je to jako u mateřské, tak by OSVČ neměla činnost vykonávat OSOBNĚ. Nemusí ale přerušovat podnikání.
Zálohy na pojištění nemusí platit za období, kdy byla OSVČ po celý měsíc na neschopence. Musí neschopnost ale hlásit (na OSSZ, ZP)
http://www.finance.cz/zpravy/finance/254658-nemoc-osvc-a-zdravotni-pojisteni-/
Pokud uvažujete o zástupu, tak v každém případě (bez ohledu na to, že je to matka) uzavřít dohodu o provedení práce. A tato dohodu MUSÍ být založena také v provozovně. Kvůli kontrolám.
Když to tady čtu, že by neměl osvč provozovat činnost osobně, tak se opravdu nabízí, že činnost může běžet dál - jeho jménem, ale fyzicky tu činnost musí vykonávat někdo jiný, takže je dobré mít tuto dohodu i pro doložení pro ossz, že byl zastoupen někým a obchod běžel dál. Moc díky.
Tak jsem volala na OSSZ a mám odpověď, že OSVČ má poslat po uběhnutí lhůty 21. dní nemocenku díl 4 s červeným proužekem řádně označený na přední straně lékařem, razítko a podpis a na zadní straně, kdy OSVČ naposledy pracoval, účet kam chce poslat penízky nebo adresu, podpis....Paní mě upozornila, ať ale OSVČ neposílá díl 4 před uběhnutím 21 dnů, že by to asi vrátili zpět. Žádnou přílohu neposílá, oni vyměří sami vyměřovací základy. Pak posílat doklad o trvání nemoci ke konci měsíce.
Na otázku, jak s provozem podnikání v době nemoci osvč mě sdělila, že pokud má osvč zaměstnance, tak je to tím pořešené. Pokud nemá, tak sepsat DPP s brigádníkem, či někoho zaměstnat.
Zdravím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 2. 2013 15:54
Dobrý den,
osvč je od 8.2. nemocný, jak se postupuje s nemocenkou u osvč ? Za první tři dny nemá žádnou náhradu že ? Kdy si posílá nemocenku na ossz ? prosím ? platí si nemocenské pojištění.
Moc děkuji