Re: Dovolená a ukončení PP-prosím mzdové
Ano, za rok 2013 bude mít nárok na 2/12 roční výměry, tj. na 3 dny, PP skončí 28.3.
Děkuji :-)
>>Dobrý den,
>>
>>prosím o radu.
>>Zaměstnanec má dovolenou 16 dnů z roku 2012.
>>V roce 2013 odpracoval leden a únor a ještě bude
>>pracovat jeden den v březnu (1.3.) pak nastoupí
>>dovolenou
>>(těch 16 dnů).
>>Kolik ještě dnů dovolené bude mít za rok 2013?
>>Jen 2/12, takže další 3 dny?
>>Celkový nárok na dovolenou je u nás 20 dnů.
>>
>>Chce ukončit PP dohodou po vybrání dovolené.
>>
>>Děkuji moc za odpovědi
>Ano, za rok 2013 bude mít nárok na 2/12 roční výměry,
>tj. na 3 dny, PP skončí 28.3.
Zajímavý případ, prosím jak byste postupovali, pokud by zaměstnanec po vyčerpání loňské dovolené nerozváže PP, ale od 26.3.2013 by byl práce neschopný do 12.8.2013. Pak by chtěl PP ukončit dohodou k 12.8.2013 – žádal by o proplacení dovolené za rok 2013.
Odpracoval 60dnů?
Zkrátí se mu dovolená za 100 zameškaných dnů- ovlivňují 3 dny svátku v PN zkrácení dovolené- zahrnují se do zameškaných dnů, nebo ne? ( našla jsem na tuto otázku odlišné názory)
Jaký bude za rok 2013 nárok na Dovolenou- 11,5 dne/10 dnů/3 dny ???
Děkuji, prosím o Vaše názory.
Děkuji Vám taky paní Renato, názory se hodně líší, co říkáte na tuto odpověď:
V době PN budou se dny svátků (kdy by zaměstnanec stejně nepracoval) započítávat do počtu zameškaných dnů pro účely krácení dovolené?
Nepracoval-li zaměstnanec, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou.
Doba pracovní neschopnosti se pro účely dovolené neposuzuje jako výkon práce, pokud nejde o pracovní neschopnost v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání (viz § 216 zákoníku práce). Pokud připadnou do doby pracovní neschopnosti pro nemoc zaměstnance dny svátků, které podle rozvržení pracovní doby nejsou pro zaměstnance dnem výkonu práce, nejde o zameškání pracovní směny. Proto se tyto dny svátků do uvedeného počtu dnů, za něž se dovolená krátí, započítávat nebudou.
Ale tato odpověď tomu přece neodporuje. Čtěte pozorně: Pokud připadnou do doby neschopnosti dny svátků, které PODLR ROZVRŽENÍ pracovní doby NEJSOU pro zaměstnance DNEM VÝKONU PRÁCE, nejde o zameškání pracovní směny a proto se tyto dny svátků do uvedeného počtu dnů pro krácení započítávat nebudou.
Např. Zaměstnanec má rozvrh pracovní doby pondělí, úterý, pátek, sobota, neděle. Středa a čtvrtek tedy nejsou jeho pracovními dny. Svátek padne na středu, která není jeho pracovním dnem, takže když on je doma, nejde o zameškání pracovní směny a tudíž se do neodpracovaných dnů tento den nebude započítávat, jestli on bude marodit.
Je to stejné, jako když má někdo rozvržení pracovní doby od pondělí do pátku a svátek padne na sobotu. Tuto sobotu tomu člověku také přece nezapočítáváte do zameškaných dnů, když v ní marodí.
Takže já se přidávám k Líbě i k Renatě. Jestliže svátek padne na den, kdy měl mít zaměstnanec směnu a tento zaměstnanec má sváteční volno (nepracuje, je doma a má náhradu mzdy za svátek nebo se mu pro svátek nekrátí jeho měsíční mzda), pak tento den započítávám do odpracovaných dnů. A naopak, když ho promarodí, započítávám ho do neodpracovaných dnů.
Jestliže svátek padne na den, který není zaměstnancův pracovní den, pak tento den neberete vůbec v úvahu (nezapočítáváte ho ani jako odpracovaný a naopak ani jako zameškaný).
Děkuji Vám taky za odpověď. V tom případě bych to taky nezapočítala, při takto rozvr. pracovní době. Jen bych nerada krátila D. když neodprac. dny dělají přesně 100 dnů i se sv. a neměla bych právnou jistotu. Názory jsou odlišné, vy jste se shodly, tak mě těší, že se podělíte o názory.ještě-- fond prac. doby dle plánovacího kalendářu a týdenní délka prac. doby stanovená ZP spolu nesouvisejí. Proto se doba sv. určená podle zák.č. 245/2000 Sb nepromítá do týd. prac. doby stanovené podle ZP. Ve dnech pracovního klidu by zaměstnanec měl odpočívat, takže mu zaměstnavatel nemůže nařídit práci( výjimky ). Dovolená se krátí za neodpracované dny. Svátek není odpracovaný den, je to státem uznané volno, a neměl by se v rámci krácení odečítat.
Mám dojem, že jste to sváteční volno nepochopila. Pokud nejde např. o nepřetržitý provoz a zaměstnanec nemá nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu, pak mu zaměstnavatel v případě, že svátek padne na jeho pracovní den, nemůže nařídit až na vyjímky práci. Ale pořád je to jeho pracovní den. Je to zkrátka den, v němž měl pracovat, nebýt svátku. A právě proto, že je to jeho pracovní den a práce mu odpadla v důsledku svátečního volna, dostává náhradu mzdy a právě proto se tento den započítává jako den odpracovaný.
A naopak, pokud tento den promarodí, tak náhradu mzdy za něj nedostane a právě proto se tento promaroděný den započítává jako jako den neodpracovaný. On prostě v takovém případě nezameškal směnu v důsledku svátečního volna, ale v důsledku své nemoci.
Děkuji Karo, já to chápu přesně jak to píšete, jen mě matou právě ty odlišné názory i některých právních poradců,co jsem sem napsala, tak jsem se chtěla právě ujistit, že se svátky taky mají odečítat. Vaše odpovědi na různé otázky čtu a vím, že máte obrovský přehled, radíte správně tak vám moc děkuji za diskuzi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 2. 2013 9:03
Dobrý den,
prosím o radu.
Zaměstnanec má dovolenou 16 dnů z roku 2012.
V roce 2013 odpracoval leden a únor a ještě bude pracovat jeden den v březnu (1.3.) pak nastoupí dovolenou (těch 16 dnů).
Kolik ještě dnů dovolené bude mít za rok 2013?
Jen 2/12, takže další 3 dny?
Celkový nárok na dovolenou je u nás 20 dnů.
Chce ukončit PP dohodou po vybrání dovolené.
Děkuji moc za odpovědi