Placení pojištění u členů družstva

• (neregistrovaný)

10. 2. 2012 11:26

Dobrý den  paní Kučerová,
    byla jsem na Vašem školení v Ústí nad Orlicí, všemu jsem vcelku porozuměla, ale přesně nevím jak je to s placením zdravotního
    pojištění u členů družstva, kteří nemají uzavřen pracovně právní vztah, tak zvaní statutáři. Doposud se jim zdravotní pojištění
    sráželo z jakékoliv částky, ale jak jsme dostali od tvůrce programu takzvané Změny v programu pro rok 2012, kde píšou, cituji:
    zdravotní pojištění - platí se bez ohledu na výši odměny/vyjímka u členů družstva, kteří nemají uzavřen pracovně právní vztah/,
    já jsem se ještě také Vás ptala a vy jste mi řekla , že se platí ze všeho, tak teď opravdu nevím.

Děkuji za odpověď.                 Veverková-VIKA Kameničná a.s.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 2. 2012 9:45

autorka

Dobrý den,

společníci, kompletáři, členové družstva atd. jsou od roku 2012 účastni nemocenského (a tím i důchodového pojištění), pokud jejich sjednaná měsíční odměna dosáhne částky 2500 korun.

Z pohledu zdravotního pojištění se nic nezměnilo. Postupujete stejně jako v roce 2011. Tedy i výše jmenované skupiny platí pojistné prakticky od koruny, s výjimkou osob uvedených v § 5 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Zde patří například dohody o pracovní činnosti a členové družstva, kteří nejsou v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonávají pro družstvo práci, za kterou jsou odměňováni do započitatelného měsíčního příjmu 2500 Kč.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).