Re: § 10 ZDP jako ostatní příjem
Děkuji za informaci. Ale jak doložím nákup před více než 1 rokem když nemám doklad o nákupu ? Podmínku 1 roku určitě splňuji, ale toto tvrzení nemám čím doložit, maxímálně čestným prohlášením. Nenapadlo mě schovávat doklady, když jsem uplaňoval výdaje paušálem. Nerad bych se dostal do problémů.
Jestliže neuvedete v daňovém přiznání příjem, tak nemusíte dokládat výdaj. Pokud by se někdo pídil (ale nevidím důvod, proč by to dělal), tak čestné prohlášení.
>>>>>>>>Mám na Vás prosbu ohledně dani z příjmu. Jsem OSVČ od
>>>>>>>>roku 2007, tedy poplatník který uplatňuje paušální
>>>>>>>>výdaje a nevede účetnictví (eviduji pouze příjmy).
>>>>>>>>Prodal
>>>>>>>>jsem hmotný majetek (velkou kopírku, počítač a HW
>>>>>>>>příslušenství).
>>>>>>>>Na internetu jsem se dočetl toto: Pokud poplatník
>>>>>>>>uplatňuje paušální výdaje a nevede účetnictví, nemá
>>>>>>>>obchodní majetek. V případě prodeje hmotného majetku
>>>>>>>>bude
>>>>>>>>příjem zdaňován nikoliv podle § 7, ale podle § 10 ZDP
>>>>>>>>jako ostatní příjem.
>>>>>>>>Otázka zní jaký výdaj mohu uplatnit, když nejsem
>>>>>>>>schopen doložit výdajové doklady (tyto doklady jsem
>>>>>>>>si
>>>>>>>>bohužel neschoval s ohledem na uplatňování výdajů
>>>>>>>>paušálem. Hmotný majetek nemám pět let.
>>>>>>>>Děkuji za pomoc případně jakoukoliv radu.
>>>>Můžu vědět, kde jste vzala ten 1 rok?
>>>
>>>v § 4 odst. 1 písm. c) ZDP.
>>A kopírka je podle vás motorové vozidlo, letadlo nebo
>>loď?
>
>Aha, omlouvám se. Kopírku může prodat kdykoliv.
Kopírka se tedy může prodat kdykoliv u OSVČ tedy u poplatníka který uplatňuje paušální výdaje a nevede účetnictví (eviduji pouze příjmy). Kopírka není obchodní majetek, protože je mít nemohu když uplaťnuji paušální výdaje. Podlehá tedy tento prodej dani z příjmu ?
Pokud koupil v období, kdy uplatňoval paušální výdaje, tak nemohl o nákupu účtovat (účetnictví nevedl) ani jej nemohl uvádět v DE (DE nevedl). Neměl tedy OM, takže to podle mého názoru byla osobní kopírka beu ohledu na to, že ji používal pro podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 3. 2013 10:28
Mám na Vás prosbu ohledně dani z příjmu. Jsem OSVČ od roku 2007, tedy poplatník který uplatňuje paušální výdaje a nevede účetnictví (eviduji pouze příjmy). Prodal jsem hmotný majetek (velkou kopírku, počítač a HW příslušenství).
Na internetu jsem se dočetl toto: Pokud poplatník uplatňuje paušální výdaje a nevede účetnictví, nemá obchodní majetek. V případě prodeje hmotného majetku bude příjem zdaňován nikoliv podle § 7, ale podle § 10 ZDP jako ostatní příjem.
Otázka zní jaký výdaj mohu uplatnit, když nejsem schopen doložit výdajové doklady (tyto doklady jsem si bohužel neschoval s ohledem na uplatňování výdajů paušálem. Hmotný majetek nemám pět let.
Děkuji za pomoc případně jakoukoliv radu.