Re: opět úvěr nebo leasing ???
Pokud jste ve VTP uvedeni jako majitel, pouze je věta v úvěrové smlouvě, že vlastnické právo přechází na fin. společnost, tak fakturu za pořízení auta pořídíte, budete uplatňovat odpisy, ale nemůžete uplatnit paušál na auto. Úhradu akontace - zaplacenou prodejci - zaúčtujete 321 x 221/211, úvěrové společnost poslala prodejci zbývající částku, takže si fakturu interně uhraďte 321 x 479 (to je částka, kterou dlužíte fin. společnosti).... Já měsíčně účtuji předpis úvěru, jistina nedańová (479), úroky daňově (562), pojistění daňově (548) x 321 (měsíční splátka úvěru)... některé úvěrové společnosti se tímto jistí, že nemáte k dispozici VTP...
tak vzhledem k tomu, že o tom není zmínka v TP, pouze je uvedeno ve smlouvě, tak nevidím s daň. odpisy problém. Problém bude s paušálem na auto. Já jsem to tak před 2-ma lety probírala s dańařem a ten mi sdělil výše uvedený postup, a auditor také nic nenamítal, ten si dokonce bral kopie všech smluv...
Ano, tak je to správně, nutno pořádně přečíst o čem je smlouva a co z toho vyplývá účetně a daňově, někdy ještě bývá uvedeno, že výhrada vlastnictví se uplatní jen v případě, kdy řádně nesplácíte, čili variant je více a mají odlišné dopady, pozor na unáhlené soudy a rady "takyodborníků", kteří nemají všechny potřebné informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 3. 2013 13:23
Vedeme DE. Zakoupili jsme auto prostřednictvím finanční společnosti, a tato vystavila úvěrovou smlouvu, kde je uvedeno
že dlužník (my) převádí na věřitele vlastnické právo k předmětu zajištění.
Dále společnost vystavila splátkový kalendář k úvěrové smlouvě. Prosím o odsouhlasení:
a) jistina - nedaňový výdaj = splátka úvěru
b) úrok = daňový výdaj
c) poplatek za uzavření smlouvy = daňový výdaj
d) havarijní pojištění = daňový výdaj.
e) po poslední splátce se teprve auto stane naším majetkem, převedeme auto do DHM a začneme odepisovat
Nejsem si jista, zda jsem smlouvu pochopila dobře, alle když je ve smlouvě uvedeno, že technický průkaz zůstane uschován u finan. společnosti, takže se jedná vlastně o leasing? Děkuji za kontrolu.