Re: Kurzové rozdíly v DE a Money
-
ano to máte pravdu, znamená to tedy, že by se faktura měla zapsat např. s denním kurzem do knihy faktur a při úhradě tuto částku přepsat částkou, která se při platbě v bance odečetla, aby částka na faktuře přijatá a bankovním účtu byla stejná.
Potřebuji si ověřit, že tento postup je správný. Předem díky za reakci
Já účtuji rozdíl jako nezdanitelný výdej a u fa vystavených nezdanitelný příjem.
-
- pro Maxxe
- jsou možné obě varianty, která je ta správnější?:
1) částku na faktuře po úhradě v bance opravím na přesnou částku v Kč dle výpisu z účtu (cizí měnu zde nezadávám s kurzem) a tudíž při párování banky s fakturou přijatou mám totožnou částku
2) zadám částku v € s aktuálním denním kurzem a při párování banky s fakturou proúčtuji částku z banky + další řádek do bankovního dokladu zaúčtuji kurzový rozdíl tak, abych měla fakturu zcela uhrazenou. Kurzový rozdíl jako výdaj jde do režie a jako příjem jde do ostatních příjmů.
Když mám fakturu přijatou v €, musím ji vést v DE v € i Kč, nebo stačí jen v Kč (jen dodávám, že je vedena pouze korunová pokladna a korunový účet /platby v € se provádí SEPA platbou z korunového účtu/)
Předem díky za odpověď
Správnější ? Myslím, že v DE je to "stejně správně".
Než byl upraven můj program tak, aby "sám" tvořil 2 položky v bance, tak jak píšete v bodu 2, tak jsme používali systém Vámi popsaný v bodu 1.
Určitě by ale byla dobrá evidence faktury v hodnotě v cizí měny. Musíte nějak kontrolovat, jesti odběratel zaplatil správnou hodnotu.
Ještě k bodu 2 - kurzový rozdíl bych účtovala na stejně jako je naúčtovaná hrazená faktura (jestli to je Vašich silách) - příjem není ostatní příjem, ale to vlastně příjem za služby (zboží), stejně tak výdej.
Tohle vlastně asi bude jediný rozdíl mezi oběma způsoby - 1. automaticky naúčtuje nákup do nákupu zboží (služeb) a příjem do tržeb (ne do ost. příjmů).
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
1. 3. 2013 16:10
Jak správně účtovat kurzové rozdíly v DE v úč.programu Money? Přijatá faktura v €, která je placena z korunového účtu SEPA platbou.
Předem díky.