Re: Poraďte prosím s vyúčtováním daní...
Jestli-že vám zaměstnavatel na DPP vystavil potvrzení o zdanitelných příjmech, tak buď jste podepsala prohlášení poplatníka a nebo odměna byla větší než 5000,-/měsíc. Na srážkovou daň by vám zaměstnavatel potvrzení o zdanitelných příjmech nevystavil.
Jestli jste prohlášení nepodpesala a byla vám sražena zálohová daň, tak máte povinnost si podat daňové přiznání. Jestli jste prohlášení u DPP podepsala, taktuto povinnost nemáte, ale protože jste asi do 15.2.2013 nepožádala nynějšího zaměstnavatele o roční zúčtování, tak si přiznání můžete podat dobrovolně.
jenže ono už 15.2. bylo a kdyby to v termínu dala účetní, tak už by se neptala co s tím
ale na tom není nic složitého, tak se na účetní vykašlete, požádejte jí, aby vám vystavila potvrzení o zdanitelných příjmech u tohoto zaměstnavatele a podejte si daňové přiznání, tedy pokud vám byla v současném zaměstnání srážena nějaká dań
ona si s tím už poradí. Přinejhorším vám
>>>>>>řekne,
>>>>
>
>ale na tom není nic složitého, tak se na účetní
>vykašlete, požádejte jí, aby vám vystavila potvrzení o
>zdanitelných příjmech u tohoto zaměstnavatele a podejte si
>daňové přiznání, tedy pokud vám byla v současném
>zaměstnání srážena nějaká dań
tak na jednu dohodu 15350 na druhou 12000, to potvr. od zam. na ty 4 měsíce je 77160, poj. 26236 a daň 8025. celkem základ daně tedy 104510Kč. Daň 19605Kč. Na celý rok tedy dám i slevu ve výši 24840 a daň je nula?
>>ona si s tím už poradí. Přinejhorším vám
>>>>>>>>řekne,
>>>>>>
>>>
>>>ale na tom není nic složitého, tak se na účetní
>>>vykašlete, požádejte jí, aby vám vystavila potvrzení
>>>o
>>>zdanitelných příjmech u tohoto zaměstnavatele a
>>>podejte si
>>>daňové přiznání, tedy pokud vám byla v současném
>>>zaměstnání srážena nějaká dań
>>
>>tak na jednu dohodu 15350 na druhou 12000, to
>>potvr.
>>od zam. na ty 4 měsíce je 77160, poj. 26236 a daň
>>8025. celkem základ daně tedy 104510Kč. Daň 19605Kč.
>>Na
>>celý rok tedy dám i slevu ve výši 24840 a daň je
>>nula?
>Ještě se zeptám, ty dohody se časově překrývaly, byly
>souběžné? Protože jestli jste v roce souběžně
>nepracovala, nemáte povinnost přiznání podat a protože Vám
>stejně nic asi nevrátí, nemusela byste podávat DP.
Mně teda vychází, že vrátí. Takže podat.
Ale já jsem nic podrobně nepočítala. Jen odhaduju, že při tom příjmu ze zam. tam byla nějaká záloha na dani. A když dáte slevu na popl. za celý rok a slevu na studenta +- půl roku, tak vám vyjde celková daň nula. A to co jste platila na zálohách se vám vrátí.
Přesně tak, spočítala jsem to
příjem celkem 104 510,-
pojištění 26 236,-
základ daně 130 746,-
Zaokrouhlený základ daně: 130 700,00 Kč
Daň před slevami: 19 605,00 Kč
• základní sleva na poplatníka: 24 840,00 Kč
Daň po uplatnění slev: 0,00 Kč
Sražená daň od všech zaměstnavatelů : 8 025,00 Kč
Doplatek"+" (přeplatek"-") daně: -8 025,00 Kč
Vrátí Vám celou zaplacenou daň. Podejte daňové přiznání.
Uvedla jste, že: "to potvr. od zam. na ty 4 měsíce je 77160, poj. 26236 a daň 8025." Z toho usuzuji, že zaměstnavatel srazil zálohu na daň ve výši 8.025,- Kč.
Teď hrubým odhadem: jestliže je celkový základ daně cca 130.750,- Kč (obě dohody + zaměstnání), pak daň činí cca 19.613,- Kč. Základní sleva na poplatníka je 24.840,- Kč, pokryje tedy celou daňovou povinnost, takže by se Vám měla sražená záloha vrátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
1. 3. 2013 17:43
prosím o radu: v roce 2012 jsem ukončila 15.6.2012 studium na VŠ, během roku 2012 jsem měla dvě dohody o provedení práce daněno srážk.daní, dostala jsem potvrzení o zdan. příjmech, ale je tam pouze částka na řádku 1,2,8, Od 1.9.2012 nástup do zaměstnání, podepsáno prohlášení. Co stím? Nechat si pouze vyúčtovat daň od nynějšího zaměstnavatele s příjmy od něj s tím, že podepíšu prohlášení, že jsem neměla žádné jiné zdan.příjmy?Moc děkuji