Re: mateřská+podnikání
Za prvé smekám před Vámi, že jste to zvládl. V DP máte samozřejmě nárok na celou slevu na poplatníka, na celý rok slevy na dítě (pokud ho tedy máte svěřeno do péče a bydlí s Vámi). Vyplníte příjmy a výdaje z podnikání (výdaje buď skutečné nebo % z příjmů, podle toho, co je výhodnější) a podle mě by Vám měl být vyplacen celý bonus na dítě, tedy 13 404,-Kč. Odkud jste, nabízím pomoc při vyplňování www.vaclavahavlatova.cz
děkuji, jen jak to je se sociálkou a zdravotkou-to musím doplatit, že
Zdravotní pojištění podle skutečných příjmů po odečtu výdajů
Sociální pojištění podle toho, zda jste platil nemocenské pojištění a v jaké výši budete mít vyměřovací základ. Pokud jste byl OSVČ na vedlejší činnost tak možná byl vyměřovací základ SP tak malý, že nebudete muset doplatit na sociálním pojištění nic.
No musíte vyplnit a podat "přehled o příjmech a výdajích", a to do 2.5., tam spočítáte, jestli budete doplácet nebo ne.
Přehledy včetně poučení najdete pro sociální pojištění na:
http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/osvc.htm
A pro zdravotní pojištění na:
http://www.vzp.cz/platci/tiskopisy/prehled-o-prijmech-a-vydajich-osvc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 3. 2013 20:31
Jsem chlap, který byl celý loňský rok na mateřské, ale od 7.měsíce jsem podnikal na ŽL. Mám nárok na odečet na poplatníka a dítě? Bývalá manželka neuplatňuje odpočet. Poraďte jak vyplnit daňové přiznání. Od července dp konce roku jsem měl příjem 109700,-