Re: úhrady tržeb kartou - poplatky?
Vedete De nebo účetnictví? Jedna věc jsou tržby a jiná způsob platby. Do pokladny dáte tržby za hotové, platby kartou vám přijdou na účet, takže je to totéž jako platba příkazem. K tomu dostanete výpis a na něm budou jednotlivé platby i poplatky, které si dáte do nákladů.
Tržby jednou částkou - klidně. Ale aby seděla pokladna - to, co šlo kartou tak "vydat" na ostatní pohledávku nebo na průběžku (záleží, co vedete). Až se peníze objeví na účtě - tak uhradíte pohledávku (v plné výši) a do nákladů dáte poplatek za transakci.
Vedu De. Právě že na účtě mám jednu částku - tedy jenom převod té platby -tržby, co mám v celkových tržbách a strhnou si z toho nějaký poplatek - ten nevidím (např. přijde 291,52 Kč).
Takže všechny tržby mám ok. v "sešitě" a teď co s tou částkou na účtě - resp. s tím poplatkem, který mám vypočítat? Asi to nechám
celý nedaňově, nevím jak bych to propočítala. Moc díky.
Já mám asi 8 různých společností přes které jdou platby kartou a každý to posílá jinak. Někdo pošle generovaný výpis emailem, u jiných si ho musím stáhnout z jejich webu na základě přihlašovacích údajů. Do některých mám přístup jako do banky. Všechny si veduv PC jako samostatné účty.Tak se domluvit přímo s tím dodavatelem, jak to u nich praktikují.
Já uvádím do knihy tržeb karty btto podle dní. Do deníku dávám tržby 1xměsíčně, sumu karet btto "odečítám" od hotovosti a dávám na průběžné položky. Na základě měsíčního vyúčtování karet (to určitě potřebujete) odečítám z průběžných položek poplatky a dávám do režie. Příchozí platby bankou netto dávám na průběžné položky a tím se to vyrovnává.
Každý průkazný způsob je dobrý, programy to dělají různě, karet je hodně a chtěl jsem si v průběhu roku ušetřit práci s párováním pohledávek. Jen na konci roku je třeba zjistit přijaté platby kartou btto (pár jich bývá v lednovém vyúčt.) a platby netto, co ve vyúčtování za prosinec jsou, ale do konce roku nepřišly. Ty jediné dávám do pohledávek a v novém roce hradím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 3. 2013 9:32
V obchodě probíhají platby kartou. Tržby jsou zohledněné v celkovém objemu, jak se správně proúčtovávají tyto platby - úhrady? Udělám to nedaňově, nevím, jestli nějakým způsobem do výdajů dát poplatky, které si banka strhne (podle smlouvy 2,5%). Jak to doložit nebo udělat prosím?