Re: DPFO - zaměstnanec
Zaměstnavatele požádejte o potvrzení o zdanitelných příjmech. Manželka bere mateřskou nebo rodičovský příspěvek? Pokud jste odcem dítěte nebo jste dítě vyženil, můžete si dítě v daňovém přiznání uplatnit, pokud neuplatňuje již někdo jiný. U úroku je nejdříve třeba určit, zda jej můžete uplatnit.
>>>Zaměstnavatel mi neprovedl zúčtování daně za rok
>>>2012.
>>>Můžu si přiznání k dani podat sám?
>>>Mám manželku na mateřské dovolené a dítě, které nemám
>>>u zaměstnavatele nahlášné. Mohu si odečíst slevu na
>>>manželku, dítě a poplatníka? Také mám potvrzení ze
>>>stavebka - úrok.
>>>
>>>Děkuji za odpověď.
>>>
>>>PavelK
>>
>>Zaměstnavatele požádejte o potvrzení o zdanitelných
>>příjmech. Manželka bere mateřskou nebo rodičovský
>>příspěvek? Pokud jste odcem dítěte nebo jste dítě
>>vyženil,
>>můžete si dítě v daňovém přiznání uplatnit, pokud
>>neuplatňuje již někdo jiný. U úroku je nejdříve třeba
>>určit, zda jej můžete uplatnit.
>
>Manželka bere mateřskou a neměla příjem větší než 68
>000,-.
>Mohu si odečíst slevu i na poplatníka?
Slevu na poplatníka si odečtete celou. Do příjmu manželky se počítá PPM, případná nemocenská před PPM a dovolená po PPM. Pokud to dohromady není 68000,- můžete si slevu také odečíst.
Zaměstnanec má požádat o RZD do 15.2. Podat si přiznání můžete sám, dítě si uplatníte /za 1 měsíc = 1117 Kč/ a manželku /24 840/, pokud její příjem nepřesáhl 68000. Na poplatníka, což jste vy, také 24 840 a dalčí odpočty, např. úroky, žitovní pojištění, penzijní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 3. 2013 13:31
Zaměstnavatel mi neprovedl zúčtování daně za rok 2012. Můžu si přiznání k dani podat sám?
Mám manželku na mateřské dovolené a dítě, které nemám u zaměstnavatele nahlášné. Mohu si odečíst slevu na manželku, dítě a poplatníka? Také mám potvrzení ze stavebka - úrok.
Děkuji za odpověď.
PavelK