Re: DPC do 2499,- bez odvodu?
1. Ano v podstatě je to tak.
2. U vás prohlášení nepodepíše, protože má podepsáno jinde a při uvedené výši odměny u vás bude 15% srážková daň, která bude konečná a nevrátí se mu. Nebo u vás podepíše prohlášení na HPP si podpis od dalšího měsíce zruší a u vás bude zálohová daň ( ve skutečnosti z uvedené odměny žádná), pak má ale povinnost si podat daňové přiznání v příštím roce a příjmy u vás se započtou a zřejmě vyjde vratka na dani.
>Chci zamestnat pani na uklid najemniho domu a nevim,
>jakou formu dohody zvolit. Docetl jsem se, ze u DPC se
>pri mzde do 2499,- mesicne neplati zdravotni a
>soocialni, jen zaloha na dan. Je to tak?
>
>
>1- duchodkyne: ta muze podepsat Prohlaseni a ja ji pak
>udelam vyuctovani, ale stat ji nevrati nic (pokud
>dobre chapu letosni novelu)
Ano, může podepsat. Sleva na poplatníka nebude. Ale nemůžete vědět, že jí stát nic nevrátí - může mít dary, penzijko, životko - ty si může v RZD uplatnit.
>2- zamestnam nekoho kdo je zamestnan na HPP jinde,
>Prohlaseni mi nepodepise. Jak je to se zalohou? Mam mu
>vydavat potvrzeni o srazenych zalohach na dan a on je
>pak donese ucetni ve firme, kde je na HPP?
Nepodepíše Prohlášení, pak při příjmu do 5.000 Kč bude srážková daň, ta je konečná a už se mu nevrátí zpět. Nemá možnost ji zpět získat, ledaže byste mu odměnu zúčtovávali za dva měsíce naráz, pak by byla zálohová daň, ovšem měl by zálohovou u dvou zaměstnavatelů současně a byl by POVINEN podat daňové přiznání.
Opravdu by byl POVINEN? Měla jsem za to, že má možnost podat přiznání, nikoliv povinnost
§ 38g zákona o daních z příjmů
Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců. Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
4. 3. 2013 20:58
Dobry vecer.
Chci zamestnat pani na uklid najemniho domu a nevim, jakou formu dohody zvolit. Docetl jsem se, ze u DPC se pri mzde do 2499,- mesicne neplati zdravotni a soocialni, jen zaloha na dan. Je to tak?
1- duchodkyne: ta muze podepsat Prohlaseni a ja ji pak udelam vyuctovani, ale stat ji nevrati nic (pokud dobre chapu letosni novelu)
2- zamestnam nekoho kdo je zamestnan na HPP jinde, Prohlaseni mi nepodepise. Jak je to se zalohou? Mam mu vydavat potvrzeni o srazenych zalohach na dan a on je pak donese ucetni ve firme, kde je na HPP?
Dekuji za odpovedi