Re: roční zúčtování - povinnost zažádat
Není povinnosti nechat si udělat u zaměstnavatele RZD. Pokud nepožádá podepsáním prohlášení do 15.2., zaměstnavatel jej neprovede. Pak je na posouzení zaměstnance, zda má povinnost podat daňové přiznání (např. souběh příjmů) a DP podá na FÚ nebo nemá povinnost DP podávat a nepodá jej. U vaší zaměstnankyně pokud měla během roku sraženou zálohovou daň bylo by dobré DP podat, uplatněním celoroční slevy na poplatníka se daň může vrátit.
Bez předchozí alespoň telefonické domluvy bych jí "Potvrzení" neposílala.
Pokud Vám to Vaše skutečnosti jenom trochu dovolují a ten zaměstnanec není někdo, kdo si nic nezaslouží, tak většina účetních zaměstnancům pomůže, protože skoro nikdo tomu nerozumí. Tak Vás za ně prosím, ať poradíte. Ale chápu, že pokud toho máte v práci plné zuby a nevíte, kam dřív skočit, tak to asi nejde. :-)
Všechny zaměstnance naháním, všem pomáhám s vyplňováním, zařizováním od bývalých zaměstnavatelů sehnat Potvrzení o zdanitelných příjmech atd. S tím problém nemám, protože chápu, že tomu nerozumí a pomůžu ráda a taky to běžně dělám. Ale tato zaměstnankyně je zrovna ta, která dělá problémy se vším, nikdy nevyšla vstříct, vždy dělala problémy a vše záměrně komplikovala a dělalo jí to moc dobře. Proto u ní teda fakt nevím. Dělala v účtárně, takže moc dobře ví, že se Prohlášení podepisuje, ale mám dojem, že to nechává a pak mě napadne, že jsem jí o tom nedala vědět. Proto se ptám, zda je to moje povinnost. Tuším, že bude dělat opět problémy. Na rok 2013 teda také nepodepsala Prohlášení, je sice nemocná, ale v roce 2013 po ukončení nemoci se jí bude vyplácet odstupné a také proplácet nevybraná dovolená. Jak to bude pak s odpočtem na poplatníka? Na ten nárok mít nebude, když nepodepsala Prohlášení do 31.1.2013. Na to ji také nemusím upozorňovat, aby přišla podepsat? Teď o nic nejde, dokud je nemocná, ale až přijde na placení od zaměstnavatele, bude bez odpočtu.
Děkuji Vám za názory. Jana
Ano, pochopila jste to správně - "onemocněla" a dlouho "nemocná" bude. Ona ale už do práce nepřijde. Ty dva měsíce se jí budou taky platit ještě k odstupnému. Zaměstnavatel jí dal výpověď z nadbytečnosti s odstupným a proplacením 2 měsíců výpovědní doby. Takže se s ní nemám jak domluvit. Jak jsem psala, je problémová a v práci se nestavuje a už ani nestaví. Vše posílám po někom nebo poštou. A hlavně, o podepisování prohlášení a ročním zúčtování moc dobře ví.
Jana
Taky OT
Někdy jsou zmatený, ale často jen líný. Jednou mi jeden přišel, že by potřeboval DP. Měl jednoho zam-tele a úroky (v práci jaksi nestilhl požádat). Přinesl prázdný formulář, tak mu říkám vyplň co zvládneš, pak to dopíšeme. A on že tomu NEROZUMÍ. Tak mě naštval, sedli jsme k tomu a jedem po řádcích: příjmení - to snad víš, jméno - čemu nerozumíš, u § 6 trochu pookřál, než zjistil, že v potvrzení od zam-tele se ty řádky jmenují stejně.
Od té doby jsem ho neviděla...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 3. 2013 8:04
Dobrý den, prosím Vás, je povinnost zaměstnavatele nebo zaměstnance si požádat o provedení ročního zúčtování u zaměstnavatele?Jedná se mi o případ, kdy zaměstnankyně dostala výpověď pro nadbytečnost v říjnu 2012, takže ukončení PP mělo být 31.12.2012, jenže zaměstnankyně je od října 2012 nemocná a nemoc trvá. Vůbec se v zaměstnání nestavuje, lístek na peníze posílá, takže ani kvůli ročnímu zúčtování tu nebyla a neměla jsem možnost se jí zeptat. Je povinnost zaměstnavatele zaměstnance upozornit nebo si to měla pohlídat sama, když se do 15.2. nestavila podepsat prohlášení a požádat? Pracovní poměr se nemocí protáhl, nekončil teda 31.12.2012, ale pokračuje, měla podepsat i prohlášení na rok 2013?
Děkuji Jana