Dotace-kdy účtovat?

• (neregistrovaný)

5. 3. 2013 8:23

Dobrý den,firma žádala o dotaci na strojní zařízení a na rekonstrukci provozovny v roce 2012-byla sepsána Dohoda o poskytnutí dotace.Dotace by měla být vyplacena v 3/2013.Hodnotu majetku-provozovny budu navyšovat až v r.2013 nebo již v r.2012 ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 3. 2013 8:45

Ali1 (neregistrovaný)

Re: Dotace-kdy účtovat?
      Pokud jste pořídili majetek v 2012, tak zařadit 2012 (nevím, čeho s epřesně týkala dotace na strojní zařízení, zda nákupu nebo rekonstukce). Pokud jste rekonstrukci provedli 2012, tak navýšíte hodnotu majetku také v 2012.
      Pak záleží na přijetí dotace na váš účet. Pokud ji obdržíte až 2013, pak tuto dotaci musíte zaúčtovat v r. 2013 jako snížení hodnoty majetku.
      Svého času MF vydalo k tomuto poknyn, který my měl být na stránkách MFČR, ale je staršího data.

Rada je velmi obecná, ale pokud napíšte více, pak jsme schopna upřesnit detaily.

• 5. 3. 2013 9:37

BáraK (neregistrovaný)

Nemovitost již máme z r.2011-budeme tam čerpat dotaci na :rekonstrukci,modernizaci či přestavbu provozovny. Já jsem zatím tyto faktury účtovala jako např.výměnu oken a pod. a nenavyšovala jsem hodnotu majetku. Myslíte,že kvůli dotaci musím tyto faktury přeúčtovat ? Ještě jsem toto nikdy neúčtovala a mám v tom chaos.
      Na jaké účty se zaúčtuje dotace až nám přijdou peníze ?
      Můžete mi ,prosím,udělat vzorový příklad zaúčtování?
      Předem mooooc děkuji.

• 5. 3. 2013 12:22

kamila II (neregistrovaný)

Pokud přímo v podmínkách dotace máte na rekonstrukci a modernizaci, tak by to mělo jít přes 041 - pokud je to zhodnocení budovy. Pokud již zhodnocení bylo dokončeno, tak byste o toto zhodnocení měla zvýšit cenu budovy, ale před tím, ponížit o přijatou dotaci nebo i potom, ale v jednom roce.

1. Faktury za modernizaci 041/321
      2. Přijatá dotace 221/041
      3. Zařazení 021/041 - rozdíl
      nebo

zařadit dříve než je dotace a pak cenu snižovat, ale pak pozor na odpisy, ne všechny programy s tím umějí pracovat.

• 5. 3. 2013 12:13

kamila II (neregistrovaný)

Tak pozor s dotací na majetek. Přesně dle výše uvedené rady (daňového poradce) jsem to udělala. Majetek jsme pořídili v jednom roce např. 2009, dotace přišla v druhém roce např. 2010 (někdy v březnu). V roce 2009 jsem pořídila majetek a třikrát se ptala daňového poradce, jestli skutečně ponížím cenu majetku až v roce 2010. Bylo mi odpovězeno, že o dotaci se účtuje v době, kdy ji obdržíte. Nicméně v roce 2010 se daňový poradce probudil (ale to už jsem ve firmě nepracovala a nemohla se bránit) a jak je možné, že jsme nesnížili cenu v roce 2009. Když jsem se to dozvěděla připadala jsem si jako debil, bohužel jsem to neměla písemně. Takže dělali opravné daň. priznání, všechno dodaňovali a nebyla to malá částka. A za blbce jsem byla já a daňový poradce všechno popřel, že neměl dost informací, přitom i k příloze účetní závěrky jsme spolu psali, že jsme obdrželi dotaci tehdy a tehdy a v takové výši.

• 5. 3. 2013 12:34

BáraK (neregistrovaný)

Dobře,takže v roce 2012 bych měla zvýšit cenu budovy, přehodnotit odpisy a v r.2013 až dostanu dotaci-pak zase snížím cenu budovy o dotaci ? Je to tak správně ? Nemůžu přece snížit hodnotu o dotaci v r.2012, když ještě nevím, zda ji vůbec dostaneme.

• 5. 3. 2013 12:47

Kamila II (neregistrovaný)

A to je to na co jsme dojeli.
      Pokud jste rekonstrukci již dokončili a uvedli do užívání, tak byste měla zvýšit cenu, pokud ne, klidně cenu zvyšte až v r, 2013.
      Kdy budete vědět, kolik dostanete. My ji dostali v březnu a museli jsme snižovat ještě v r. 2012. Pokud jsou to velké částky, tak bych si zašla za daňovým poradcem a nechala si to zpracovat písemně, jak mám postupovat. Vyplatí se to.

• 5. 3. 2013 13:29

BáraK (neregistrovaný)

OK,udělám to dle Vaší rady.Mnohokrát děkuji a přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).