Re: Dotace-kdy účtovat?
Pokud jste pořídili majetek v 2012, tak zařadit 2012 (nevím, čeho s epřesně týkala dotace na strojní zařízení, zda nákupu nebo rekonstukce). Pokud jste rekonstrukci provedli 2012, tak navýšíte hodnotu majetku také v 2012.
Pak záleží na přijetí dotace na váš účet. Pokud ji obdržíte až 2013, pak tuto dotaci musíte zaúčtovat v r. 2013 jako snížení hodnoty majetku.
Svého času MF vydalo k tomuto poknyn, který my měl být na stránkách MFČR, ale je staršího data.
Rada je velmi obecná, ale pokud napíšte více, pak jsme schopna upřesnit detaily.
Nemovitost již máme z r.2011-budeme tam čerpat dotaci na :rekonstrukci,modernizaci či přestavbu provozovny. Já jsem zatím tyto faktury účtovala jako např.výměnu oken a pod. a nenavyšovala jsem hodnotu majetku. Myslíte,že kvůli dotaci musím tyto faktury přeúčtovat ? Ještě jsem toto nikdy neúčtovala a mám v tom chaos.
Na jaké účty se zaúčtuje dotace až nám přijdou peníze ?
Můžete mi ,prosím,udělat vzorový příklad zaúčtování?
Předem mooooc děkuji.
Pokud přímo v podmínkách dotace máte na rekonstrukci a modernizaci, tak by to mělo jít přes 041 - pokud je to zhodnocení budovy. Pokud již zhodnocení bylo dokončeno, tak byste o toto zhodnocení měla zvýšit cenu budovy, ale před tím, ponížit o přijatou dotaci nebo i potom, ale v jednom roce.
1. Faktury za modernizaci 041/321
2. Přijatá dotace 221/041
3. Zařazení 021/041 - rozdíl
nebo
zařadit dříve než je dotace a pak cenu snižovat, ale pak pozor na odpisy, ne všechny programy s tím umějí pracovat.
Tak pozor s dotací na majetek. Přesně dle výše uvedené rady (daňového poradce) jsem to udělala. Majetek jsme pořídili v jednom roce např. 2009, dotace přišla v druhém roce např. 2010 (někdy v březnu). V roce 2009 jsem pořídila majetek a třikrát se ptala daňového poradce, jestli skutečně ponížím cenu majetku až v roce 2010. Bylo mi odpovězeno, že o dotaci se účtuje v době, kdy ji obdržíte. Nicméně v roce 2010 se daňový poradce probudil (ale to už jsem ve firmě nepracovala a nemohla se bránit) a jak je možné, že jsme nesnížili cenu v roce 2009. Když jsem se to dozvěděla připadala jsem si jako debil, bohužel jsem to neměla písemně. Takže dělali opravné daň. priznání, všechno dodaňovali a nebyla to malá částka. A za blbce jsem byla já a daňový poradce všechno popřel, že neměl dost informací, přitom i k příloze účetní závěrky jsme spolu psali, že jsme obdrželi dotaci tehdy a tehdy a v takové výši.
A to je to na co jsme dojeli.
Pokud jste rekonstrukci již dokončili a uvedli do užívání, tak byste měla zvýšit cenu, pokud ne, klidně cenu zvyšte až v r, 2013.
Kdy budete vědět, kolik dostanete. My ji dostali v březnu a museli jsme snižovat ještě v r. 2012. Pokud jsou to velké částky, tak bych si zašla za daňovým poradcem a nechala si to zpracovat písemně, jak mám postupovat. Vyplatí se to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 3. 2013 8:23
Dobrý den,firma žádala o dotaci na strojní zařízení a na rekonstrukci provozovny v roce 2012-byla sepsána Dohoda o poskytnutí dotace.Dotace by měla být vyplacena v 3/2013.Hodnotu majetku-provozovny budu navyšovat až v r.2013 nebo již v r.2012 ?