Re: insolvenční řízení a srážka ze mzdy
Dokud rozdílnou judikaturu nesjednotí NS/NSS, a to se jen tak nestane, protože jde o malé peníze, tak striktně dle zákona se mzdou od zahájení ins. říz. do rozh. o úpadku nakládá zaměstnanec s tím, že exekuce nelze provést. Logické řešení ale nabízí variantu, aby se pro dlužníka a jeho věřitele nic nezměnilo, tj. deponovat a po rozh. o úpadku a jmenování ins. správce odevzdat ins. správci. To by se ale dle mého musela změnit právní úprava.
Závěr článku je v podstatě váš dotaz:
http://www.podnikatel.cz/clanky/ctete-co-se-meni-v-exekucich-od-roku-2013/
Re: insolvenční řízení a srážka ze mzdy
je to mazec, našemu z-ci bylo povoleno oddlužení, našla jsem ho v IR, srazila 2/3 a deponovala. Domnívala jsem se, že postupuji správně, i jsem našla v IZ příslušný §,kterým se má srazit ze mzdy jako pro přednostní pohledávku .., ale jelikož nejsem právník, neznám řádně zákon, insolvenční správce mi vysvětlil, že to v IZ sice tak je napsané, ale z-tel sráží pouze 1/3 a poté až on zašle cosi na soud, soud vydá rozhodnutí o usnesení a až poté, co obdržím rozhodnutí soudu, pak srážím 2/3, tohle nám ale na semináři nikde neřekli, přišlo mi, že se tím lektoři nechtějí moc zaobírat, a to proto, že výklady nejsou jednotné, tak se v tom, mzdová, rochni sama :)
Což o to, ale byla jsem v problému s výživným- z-ec další před úpadkem a krom nepřednostní má i výživné-váhala jsem, nakonec jsem výživné neposlala matce (ač mi to je proti srsti) a deponovala a čekám, až bude "usnesený" insolv.správce a chci ho co nejdříve kontaktovat a domluvit se na výživném, zda mohu posílat já nebo jemu a odesílá on matce. Dotázala jsem i "svého prvního" insolv.správce a sám mi potvrdil, že je to na rozhodnutí toho příslušného správce - on by mi třeba řekl, ano-pošlete výživné vy, ale nelze hovořit za jiného ... na druhou stranu, alespoň se mzdová nenudí a nejen mzdová ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 3. 2013 11:55
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jak postupujete při IŘ a srážce ze mzdy. Výklady jsou různé. Zastavím exekuce a začínám srážet 2/3 pro insolv.správce jakmile je zahájeno IŘ, nečekám na výsledek. Pokud neschválí oddlužení, deponovanou částku uvolním a odešlu na ex, pro "jistotu" zastavím ex už dnem zahájení IŘ - jak to děláte prosím vy - také nebo čekáte na výsledek IŘ? Zaznamenala jsem již 3 různé výklady pro srážku ohledně IŘ :-(