Re: přehled statutárních orgánů pro VZP
Ještě jsem se s tím u zdravotní pojišťovny nesetkala
Není to proto, že bych chtěli zkontrolovat, v jaké výši odvádíte zdravotní pojištění u těchto osob v případě, že nemají jiný příjem? Resp. zda jim dopočítáváte zdravotní pojištění do minima?
Právě, že jsem se s tím také nesetkal u ZP, asi udělám seznam, kdy představenstvo nemá žádný příjem, členové dozorčí rady jsou v pra.pomeru na základě PS a výši ZP najde ZP v měsíčnímpřehledu pro odvod pojistného.. asi jsou zase nějaké novoty...
Tak k tomu došlo už aspoň před 7mi lety. Tehdy byla nějaká novela v zákoně o zdravotním pojištění, neptejte se mě, který §, už si to nepamatuji. Ale výsledkem bylo to, že a.s. musí přihlašovat na příslušné zdravotní pojišťovny všechny své členy statutárního orgánu, i když nepobírají žádné odměny. A když tedy zde od této a.s. nepobírají a nejsou zde zdravotně pojištění a nejsou pojištěni státem, musí mít firma od nich doklad, že někde zdravotní pojištění mají(např. mají někde zaměstnání - v tom případě potvrzení od tohoto zaměstnavatele, že tam je odváděno aspoň z minimální mzdy apod. ).
Jestliže je v a.s. tentýž člověk členem statut.orgánu a zároveň zde zaměstnancem se mzdou, tak už se podruhé nepřihlašuje jako statutár, protože už je přihlášený jako zaměstnanec a zde je také za něj odváděno ZP, ale ZP chce ten jejich seznam, aby si toto všechno mohla zkontrolovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 3. 2013 17:18
dobrý den,
prosím o radu, mám kontrolu na VZP a požadují seznam statutárních orgánů. Je tím myšleno, seznam všech, kteří jsou na Výpise z OR a uvést zda je z jejich mezd či odměn odváděno zdrav. pojištění a uvésst i výši ZP?
moc děkuji