Re: Sociální a zdravotní poj.OSVČ-účtová
>>Dobrý den všem a prosím pěkně o radu.
>>
>>Začala jsem účtovat v PÚ.
>>Jedná se mi o správné zaúčtování soc. a zdrav.poj.
>>podnikatele.
>>
>>Zálohy předepisuji přes OZ (bez zaúčtování) - proč?
>>
>>Pak při platbě dám účet 336A/221.
>>
>>Při vyúčtování přehledu se zaúčtuje ID na účet 526.
>>
>>
>>Jde mi o to, že zálohy podnikatel neplatil a zaplatil
>>pouze dluhy z roku 2011. To znamená, že tyto
>>zaplacené
>>částky se mi dostanou do
>>daňově neuznatelných, a zvýši se mi o to základ daně.
>>Zálohy zůstanou nezaúčtované v OZ?
>>
>> Děkuji za pomoc. Evka53
OSTANÍ ZÁVAZKY.
>
>Co je to OZ?
Na účtován soc. a zdr.poj. OSVČ jsou různé názory. Někdo radí účtovat bez 336 rovnou 526/221. Jiný radí účtovat zálohy 336/221 a jednou za rok udělat předpis 526/336 podle přehledů soc. a zdr. Oboje je - pokud vím - přípustné. Daňově je to taky jedno, protože soc. a zdr. OSVČ neovlivňuje základ daně.
Děkuji moc paní Evo, jen mi jde hlavně o DP přílohu č. 1 řádek 105
-úpravu částek zvyšující výsledek hospodaření. Tam by mělo být pouze zaplacené pojistné za ten rok 2012? A také platil dluhy za 2011. Teď nevím jak to vlastně udělat. Ještě jednou děkuji za radu. Evka53.
Předpokládám, že v řádcích 101 a 102 NEMÁTE obsaženo placené pojistné - ani zálohy, přeplatky, nedoplatky. Zkrátka že v řádcích 101 a 102 máte skutečně jen DAŇOVÉ příjmy a výdaje. Potom nevidím důvod psát na řádek 105 cokoliv týkající se pojistného OSVČ, protože nic z plateb pojistného OSVČ neovlivňuje daňový základ!
Ano, špatně jsem se vyjádřila. V řádku 104 mám rozdíl mezi příjmy a výdaji. Pak mi vstupuje do řádku 105 částky z oddílu E. str. 2. A tam jsou právě penále, úroky, ZP a SP podnikatele. A to mne zajímá, co se tam vlstně z toho pojistného z účetnictví má správně dostat. Jste moc laskavá, že se mi takto věnujete. Díky.
Aha :-( Já jsem původně předpokládala, že tam píšete jen daňové položky. Tak to potom ano, výsledek hospodaření musíte "očistit" o veškeré nedaňové položky - včetně těch plateb ohledně soc. a zdr.poj., ale možná máte v tom výsledku hospodaření i jiné nedaňové položky? Prosím vás, v jakém programu účtujete? Nebylo by jednodušší, aby vám program rovnou vyjel cosi jako DAŇOVOU výsledovku (tj. pouze z daňových příjmů a výdajů), NEDAŇOVOU výsledovku (nedaňové P a V, resp. výnosy a náklady) a taky CELKOVOU, kde by bylo vše. Daňový základ v §7 by měl odpovídat "daňové" výsledovce.
Já účtuji v programu POHODA. Tam je to OK, ale když účtuji zálohy na 526/336, tak se mi ty částky započtou jako daňově neuznatelné. Když zaúčtuji zálohy (bez zaúčtování), tak tam je pouze zaúčtování částky z přehledu za rok 2012 (nedoplatky)-účet 526. Tak jsem z toho úplně zamotaná.
Re: Kdo účtujete OSVČ v Pohodě?
SW Pohoda
ostatní závazky předpis pojištění 526/336
platba v bance 336/221
PODKLADY PRO DANE
Účetnictví
Daň z příjmů
Daň z příjmů fyzických osob v PÚ
sestava Podklady pro Přiznání k dani z příjmů fyzických osob
- v této sestavě je dílčí základ dle § 7 (hospodářský výsledek) a dále náklady neuznané dle § 25 (tj. sociální a zdravotní pojištění)
Uvedené pojištění je uvedeno v částkách, v jakých byly provedeny předpisy v ostatních závazcích (náklady). Ne zaplacené částky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2013 17:35
Dobrý den všem a prosím pěkně o radu.
Začala jsem účtovat v PÚ.
Jedná se mi o správné zaúčtování soc. a zdrav.poj. podnikatele.
Zálohy předepisuji přes OZ (bez zaúčtování) - proč?
Pak při platbě dám účet 336A/221.
Při vyúčtování přehledu se zaúčtuje ID na účet 526.
Jde mi o to, že zálohy podnikatel neplatil a zaplatil pouze dluhy z roku 2011. To znamená, že tyto zaplacené částky se mi dostanou do
daňově neuznatelných, a zvýši se mi o to základ daně. Zálohy zůstanou nezaúčtované v OZ?
Děkuji za pomoc. Evka53