Re: 321 v cizi mena a poč. stav
Přeplatek máte v cizí měně nebo v české měně.
Ke konci roku musíte vždy závazky a pohledávky přepočítat kurzem k 31.12. - a je jedno jestli je to přeplatek
To znamená, že vás nezajímá kolik má druhá firma v Kč, ale důležitý je odsouhlasit stav v cizí měně. Protože ten budte platit a pak až to bude vyrovnaný, tak uděláte kurzový rozdíl
Přeplatek mám v korunách, z druhé strany vím kolik má být v cizí měně. Takže já vezmu částku, která mě vychází přepočtu jí kurzem k 31.12. a to co mi vyjde navíc nebo méně dám na kurzové ztráty. Né blbost. Nevím jak to provést v praxi mám všechny fa uhrazené a zůstává mi jen ten stav z počátku roku. Takže si udělám ID nebo jak se to prakticky provede, jsem asi natvrdlá, ale nemám s cizí měnou žádné zkušenosti. Děkuji
1. K 31.12. 2012 - máte přeplatek na 321 řekněme 20 euro. V korunách to máte třeba 500 Kč. Vy víte, že těch 20 euro je v pořádku, tudíž spočítáte kurzem k 31.12.2012 (dáme např. 25,50) a zjistíte, že těch 20 euro je vlastně 510 Kč. Tudíž zaúčtujete 321/663 10 Kč. Tím by se mělo dosáhnout toho, že budete mít na 321 = -510 Kč (přeplatek, proto mínusem, zůstatek na MD).
2. Uděláte uzávěrku a v PS budete mít zase mínusem 510 Kč (20 euro) až to někdy vrátíte, tak napři. euro bude 26 Kč, takže budete vracet vlastně 520 Kč a pak až po zaplacení uděláte zase KR 563/321 a krásně se vám to vynuluje.
3. Pokud to nevrátíte do konce roku 2013, budete mít zase zůstatek, tak zase přepočtete a zaúčtujete KR a tak dále...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 3. 2013 13:32
Dobrý den,
poradí někdo? Mám na 321 anal. zahr. fa na poč. roku - 1,315 přeplatek. Začala jsem rokem 2012 tak jsem si do poč. stavů dala tuto částku, nyní mám problé. Celý rok mám hotový, ale stále mi zůstává tento přeplatek, z druhé strany mi přišel papír, že máme přeplatek cca jen 815 jak to opravit, nevite nekdo. Mam strach jak je to ta cizi mena.Zkusila jsem si vytvorit ID na takovou castku,abych mela v rozvaze castku co potrebuji. Potom,ale kdyz zkusim udelat danovou uzaverku tak mam jako poc stav castku uplne jinou jsem z toho jelen....
Diky za kazdy nazor LLL