Re: Ošetřovné-kdo ručí za vyplnění
Je lepší, když vám ošetřovné OSSZ vrátí k doplnění, než když příjme a nevyplatí. Zaměstnanec pak čeká na peníze a peníze nikde.
Žádost o ošetřovné je vlastně poukaz na státní peníze. Všechny kolonky tam mají nějaký účel, kopírují podmínky uvedené v zákoně o nem.poj., podle kterých je nebo není nárok na dávku. Je to stejné jako šek do banky - kdo byl někdy v bance pro hotovost na šek, ví, co je to za cirkus, a to jde o vaše peníze, ne o státní.
ano, ale máme zaměstnnace po celé republice, takže se nám je nechcevracet, ale báby si dosicálka s nimi dojednala sama. Zajímalo by mě jak je to v zákoně , kdo m)si za to ručí. Mě přece nezajímá co zaměstnnadectam vyplní, já ani nevím zda jeto pravda
Zákon č.187/2006 o nem.poj.
§ 97
(1) Zaměstnavatel je povinen přijímat žádosti svých zaměstnaných osob o dávky a další podklady potřebné pro stanovení nároku na dávky a jejich výplatu a neprodleně je spolu s údaji potřebnými pro výpočet dávek předávat okresní správě sociálního zabezpečení; okresní správě sociálního zabezpečení je povinen neprodleně oznamovat též všechny skutečnosti, které mohou mít vliv na výplatu těchto dávek.
Takže z tohoto lze myslím odvodit, že je to povinnost zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 3. 2013 15:50
Dobrýden,stále přibýdá případů,kdy si zaměstnnaci nevyplní některé kolonky na druhé straně ošetřovného, které se jich týkají.Bohužel nám doklady chodí poštou a ni jejich rodinné poměry neznáme, kdo si ručí za jejich vyplnění. Musí sociálka doklady vzít, ikdyž nejsou od zaměstnnaců zcela vyplněné-např. rodinný stav(ošetřovné do 9 dnů) apod.