Re: zdravotní poj.
Pokud nebyla hrubá mzda za část měsíce alespoň ve výši minimální mzdy, musíte pojistné dopočítat do MVZ - ledaže by zaměstnanec byl v kategorii osob, za které je plátcem pojistného stát, případně měl další zaměstnání, ze kterého by bylo odváděno ZP.
Informace o čisté mzdě není relevantní, neboť neuvádíte podmínky k výpočtu čisté mzdy (požívatel důchodu, podepsané/nepodepsané Prohlášení atd.). Čistá mzda je osobní věcí každého člověka a budete-li mít např. 5 zaměstnanců s hrubou mzdou 11.000 Kč, může mít každý z nich jinou čistou mzdu (díky slevám, DZV atd.).
Re: zdravotní poj.
Dobry den,
obracim se na vas s podobným problémem. Jsem na ÚP, ale ted jsem si senala brigádu od dubna, kde bych měla pracovat tři týdny v dubnu a hrubou mzdu asi 7000 kč. Dohoda o pracovní činnosti. DPP mi nechtěji udělat, počítáme na delší spolupráci a nevyšlo by mi za chvíli těch 300 h. Z ÚP jsem se ted musela odhlásit. Mzda za duben bude těch 7000 kč, od 1.4 do 20.4.. Mám dotaz, budou mi muset z výplaty strhnout do minima ZP do 1080 ? Ještě pečuji o dítě 5 let....., nevím jestli to k něčemu je...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 3. 2013 23:12
dobrý den, zpracovávám mzdu nově vzniklé firmy, která začala v půlce měsíce února, je prosím v pořádku, že za jednoho zaměstnance, který má měsíční mzdu 11 000,- hrubého (ale pracovalo se až od půlky měsíce) nedosáhnu na min.zdravotní poj. 1080 Kč, ale jen 1005 je to v pořádku? Děkuji moc za odpověď čistá mzda mi vyjde: 6620,- Kč