Re: daňové zvýh. na zletilé invalidní dí
Takto jsem to taky vyčetla. Ale on mi tvrdí, že sousedka, která pracuje na FÚ mu řekla, že jsou výjimky a že jim to na školení říkali. Tak teď teda nevím. Podle mě je to tak, že vyživuje dítě do 26 let, které NEPOBÍRÁ invalidní důchod. Ale je to pro invaliditu 3. stupně. Což je ZTP/P, je to tak?
Hanka P.
Domnívám se, že pokud bude pobírat invalidní důchod (není totéž co průkaz ZTP/P),tak tam žádná vyjímka není, nárok na daňové zvýhodnění nebude. Nárok by byl, pokud by nepobíral invalidní důchod a nemohl se připravovat na budoucí povolání z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, na základě potvrzení vystaveného FÚ.
Uvidíme, jestli se k této problematice ještě někdo ozve.
Děkuji Vám za reakci. Vypadá to, že se nám nikdo další do debaty nepřidá.
Takže, myslím si to dobře, že budu uplatňovat 2násobný odpočet do věku 18 let a pak, když nedonese potvrzení o studiu ani potvrzení z FÚ, odpočet nebude. Může mít teda souběh ZTP/P a invalidního důchodu? Myslela jsem si, že když má invalidní důchod, má automaticky ZTP/P.
Průkazy ZTP/P dostávají nejčastěji lidé, kteří potřebujou asistenta, mají těžké postižení. Například při ztátě sluchu, zraku....Alespoň já jsem se u takto postižených s průkazem ZTP/P setkala. Ale neplatí, že když má invalidní důchod, tak má automaticky i průkaz ZTP/P.
Dobrý den, invalidní důchod a průkaz ZTP/P spolu nesouvisí. Každé se posuzuje samostatně, jinak a jinde (ÚP a OSSZ). Zvýhodnění (i dvojnásobné) může otec uplatňovat, dokud syn nezačne pobírat důchod - tj. nebude vyplacena třeba i záloha na důchod. Př. dítěti bude v září 18, zažádají o důchod (klidně před 18.nar.), zálohu dostanou např. 5.listopadu - pak může zvýhodnění uplatnit ještě i za listopad.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
7. 3. 2013 12:22
Prosím Vás, zaměstnanec má syna, kterému bude v květnu 18 let. Přinesl na něho od února kartu ZTP/P. Budu syna uplatňovat 2násobně. Ale jak to bude, až mu bude 18 let. Zaměstnanec tvrdí, že syn nebude moci nikdy pracovat, že je nesamostatný, neumí ani hodiny, neumí se o sebe pořádně postarat. Bude mít nárok na odpočet syna i po 18 roce, do 26 let věku dítěte? Stačí karta ZTP/P nebo musí mít nějaké další potvrzení? Zaměstnanec ještě neví, jakou bude mít syn invaliditu, ael bude ji mít určitě.
Děkuji Hanka P.