Odpočet daně na půdní vestavbu

• (neregistrovaný)

10. 2. 2012 19:26

Dobrý den,
    žiji v domě se svým druhem a našimi dvěmi dětmi,  kde máme i trvalý  pobyt. Majitelem domu je druh. V roce 2007 jsem si vzala úvěr na půdní vestavbu ve výši 300.000,-Kč. V účtárně mi bylo řečeno, že na odpočet nemám nárok.
    Minulý rok na základě článku v novinách, kde byl podobný případ jsem odpočet opět požadovala. Bez úspěchu. Můj otec dal dotaz do právní poradny v deníku Právo a tam mu bylo řečeno, že na odpočet úroků z úvěru mám nárok pokud doložím smlouvu, vyúčtování a OP s trvalým bydlištěm. Zpětně jsem tedy k zaměstvateli do účtárny potřebné doklady od roku 2007 dodala.
    Telefonicky mě účetní kontakotovala s tím, že mi za letošní rok odpočet provede. Na dotaz proč nebyl i v minulých letech mi odpověděla, že je od minulého roku změna zákona. Já odpočet požadovala i minulý rok. Nakonec  proběhla ostřejší výměna názorů a poté mi bylo sděleno, že ani v tomto roce mi nebude odpočet proveden, že nemám nájemní smlouvu. Když bydlím s druhem ???
    prosím Vás tedy o radu a pomoc, jak postupovat, zda mám na odpočet nárok a jestli to mohu požadovat zpětně.
    Předem děkuji a přeji hezký večer

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 2. 2012 17:17

bez přezdívky

Dobrý den,

problém je, že předmět "bytové potřeby" nevlastníte. Vaší "bytovou potřebou" je v kontextu § 15 odst. 3 zákona o daních z příjmů "údržba a změna stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu VE VLASTNICTVÍ" - jak vyplývá z písm. e) uvedeného ustanovení. Nejste-li vlastníkem, nemůžete si úroky odečítat.

Obdobně i výklad k § 15 ZDPř, který je obsažen v pokynu GFŘ D-6 (viz http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/financni_zpravodaj-2011-07.pdf), uvádí, že poplatník může uplatnit úroky z úvěru, je-li účastníkem smlouvy o úvěru a TÉŽ VLASTNÍKEM (SPOLUVLASTNÍKEM) bytové potřeby uvedené v § 15 odst. 3 písm. a) až c) ZDPř.
      Je zcela zřejmé, že stejně budou finanční úřady  postupovat při výkladu uznatelnosti úroků v případě § 15 odst. 3 písm. e) ZDPř - že tedy pro odpočet úroků budou vyžadovat splnění podmínky vlastnictví opravované/rekonstruované nemovitosti.

Řešením Vaší situace by tedy bylo, kdyby se Váš druh stal spoludlužníkem hypotečního úvěru nebo kdybyste se Vy stala spoluvlastníkem nemovitosti.

S pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).