Re: Vedení daňové evidence ...
V POHODĚ to moc nejde, já účtuji takovouto evidenci jako daňové příjmy a výdaje aniž bych rozlišovala pokladnu a banku, ale můj sw to umí- je ještě v DOSu! Možná by to šlo jako nepeněžní, ale to nebude to pravé ořechové...
DE je přehled příjmů a výdajů potřebný pro zjištění základu daně, ale vývojářům sw to asi přijde moc jednoduché, takže jedou dál jako by vyvíjeli jednoduché účetnictví ( taky jsou v tom Kč,že ). Možná by stračil sešit nebo tabulka v Excelu.
Právě jsem se snažila získat radu, jak si to v POHODĚ ulehčit a nemuset účtovat zvlášť banku a pokladnu ... přemýšlela jsem, že bych vše účtovala přes pokladnu (i doklady hrazené bankou) , ale pak budu muset dál stejně hlídat závazky a pohledávky, navíc se jedná o plátce DPH, tak nevím, POHODA asi nebude to pravé ořechové na ulehčení vedení daňové evidence u plátce DPH :-(
Já bych pokladnu a banku neúčtovala společně, protože tak v tom budete mít guláš. Účtujte vše co je placeno přes banku tak do banky a stav účtu Vám vždy musí sedět na zůstatek účtu k danému datu. Soukromé výdaje či příjmy bych do deníku zadala jako položku nedaňovou, což v Pohodě není problém. Jen si musíte nastavit předkontaci z výklopného seznamu. A pokladna Vám zase musí pasovat na doklady, které si budete lepit a vkládat někde do složky či šanonu. A budete mít aktuální přehled jaký máte stav v pokladně. A stejně i zde nedaňový výdaje a příjmy budete účtovat jako položky bez vlivu na základ daně. :o)
Když má ale jeden účet, který používá jak k podnikání tak k soukrom.platbám a těch soukrom.plateb je tam poměrně dost, jak upravím zůstatek banky ? Daný měsíc 2 položkami,které nemají vliv na daň - příjem a výdej ? Vlastně jsem ocitoval to co jste mi napsala, je to tak ? Zaúčtuji položky, které se týkají podnikání a zbytek položkami neovlivňující základ daně tak aby seděl zůstatek banky ?? Pak nebude problém ani s vedením podledávek a závazků .... DĚKUJI
Já bych sice účtovala asi o každé nedaňové položce, ale jestli je toho opravdu moc, dalo by se to i sčítat jednou za měsíc sumu nedaňových příjmů a nedaňových výdajů. Hlavně máte kontrolu na koncový stav účtu a pohledávky a závazky z daňové evidence máte uhrazeny dle skutečnosti.
... MOC DĚKUJI, dívám se, že přítel neváhal a zapojil se do diskuze, ono se to týká jeho ... máte pravdu, bude lepší po položkách, stejně bych musela sčítat příjmy a výdaje, které nesouvisí s podnikáním a takto to bude přehlednější. Ještě jednou moc díky a pěkný zbytek dne J.
Mám taky SW POHODA pro DE a není to problém účtovat po položkách, jde to velice rychle,jen to chce si zvyknout na nějaký systém. Je možné taky třeba z výpisu udělat součet soukr,plateb a ty, co patří k podnikání, tak rozepsat. není to zase tak složité
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
7. 3. 2013 13:00
Mám na Vás prosbu o radu ... V případě vedení daňové evidence, plátce DPH, bankovní účet má jeden, chodí mu tam platby soukromé i z podnikání .... Lze to udělat tak, že bych veškeré doklady (ať hrazené bankou a nebo pokladnou) směřovala do pokladny (příjem - výdej) a nebo musím rozlišovat to co bylo hrazeno pokladnou a to co bylo bankou ... Bude se účtovat v programu POHODA, poradí někdo, jak si v tomto případě zbytečně nepřidělávat práci ?? Jak účtujete vy ?? DÍKY MOC