Re: Přeprava z celního skladu v JČS do Č
>Naše společnost, plátce DPH dováží zboží z třetí země
>na celní sklad v Polsku. Následně je část zboží z
>tohoto celního skladu převážena v režimu tranzit do ČR,
>kde je zboží propuštěno do volného oběhu.
>Tuto přepravu do ČR zahrnujeme do základu daně při
>dovozu zboží,
>
>Problém je tento: polský přepravce nám fakturuje od
>nového roku přepravu tohoto zboží s dovětkem "daň odvede
>zákazník" (v minulých letech neuváděl nic).
>Jak jsem zjistila, dle příslušných ustanovení polského
>zákona je totiž celní sklad považován za území Polska
>(tuzemsko) a za mezinárodní přepravu lze považovat
>pouze přepravu z místa nacházejícího se mimo území PL. Na
>tuto přepravu z celního skladu do ČR tudíž přepravce
>nenahlíží jako na mezinárodní přepravu osvobozenou od
>daně, ale na přepravu s místem plnění v ČR.
>
>Máme tedy zdaňovat tuto přepravu dvakrát - jednou jako
>součást základu daně při dovozu, a po druhé z titulu
>přijetí služby s místem plnění v ČR, jelikož ji za
>takovou poskytovatel z JČS považuje ???
dala bych přepravu do ř. 5 a 43, přepravce vás určitě uvede do svého SH a FÚby vás mohl vyzvat k podání vysvětlení, podruhé bych už do základu daně při dovozu zboží určitě nedávala
>
>
Díky za reakci.
Nedávala byste to do základu daně při dovozu? Ani když první místo určení uvedené na dovozním dokladu je místo v ČR? To by znamenalo změnu metody výpočtu Z Dpo několika letech :)
Minulých letech nám na faktuře nepsali žádný text takže jsem na přepravu nahlížela jako na přepravu při dovozu. Tato firma nám zajišťuje v PL veškeré záležitosti v cel. skladu, takže má přehled o tom, které zboží je propuštěno do volného oběhu (máme rovněž PL DIĆ, takže část zboží propouštíme v PL) a které jede v tranzitu do ČR. Vůbec mně nenapadlo, že to berou jako přepravu vnitrounijní. V lednu jsme je upozornila, že na PL fakturách s přepravami sklad - PL by měli uvádět revers charge a oni po mém upozornění začali od února uvádět tuto větu na všech fakturách :-)) . Zprvu jsem si myslela, že to mají špatně, ale fakticky podle PL zákona je to správně.
u nás je celní sklad brán jako tuzemsko, takže by i český přepravce mohl fakturovat dle §9 odst. 1
a je přeprava náklad související s dovozem zboží, když jde vlastně o poskytnutí zboží s místem plnění v ČR?
Na tuhletu otázku je myslím odpověď v 69/2
"2) Za přepravu zboží vázanou na dovoz zboží podle § 12 odst. 2 a vývoz zboží se nepovažuje přeprava z místa v tuzemsku do svobodného skladu nebo svobodného pásma a naopak a mezi dvěma svobodnými sklady nebo svobodnými pásmy."
Tj. přeprava ze skladu do třetí země by určitě byla bez daně. Přeprava na sklad - s daní.
Nevidím důvod, proč nezarnovat do ZD, když v §38/1 je přeprava do prvního místa určení v ČR specifikována včetně těchto nákladů.
K propuštění do volného oběhu dochází až v ČR toto zboží nemá až do tohoto okamžiku status zboží EU. V §38 nenalézám nic, co by mně zbavovalo povinnosti tuto přepravu do ZD uvést. Pokud to tam naleznete, tak mně prosím naťukněte :)
v §38 je přeprava do 1. místa určení, ale nemyslím si, že jde o přepravu spojenou s dovozem zboží ale o intrakomunitární plnění
klidně si dejte do dovozu zboží a pokud by vás náhodou FÚ vyzval k vysvětlení, proč jste přepravu neuvedli do ř. 5 a 43 (polský přepravce určitě zahrne do SH), tak jim vysvětlíte, že jste uvedli do dovozu zboží
dvakrát by to v přiznání určitě nemělo být, protože nedošlo ke 2 plněním ale pouze k jednomu
na služby poskytované v souvislosti s celními sklady se vždy pohlíželo jinak než na dovoz zboží (uskladnění, opracování zboží apod.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 3. 2013 16:48
Naše společnost, plátce DPH dováží zboží z třetí země na celní sklad v Polsku. Následně je část zboží z tohoto celního skladu převážena v režimu tranzit do ČR, kde je zboží propuštěno do volného oběhu.
Tuto přepravu do ČR zahrnujeme do základu daně při dovozu zboží,
Problém je tento: polský přepravce nám fakturuje od nového roku přepravu tohoto zboží s dovětkem "daň odvede zákazník" (v minulých letech neuváděl nic).
Jak jsem zjistila, dle příslušných ustanovení polského zákona je totiž celní sklad považován za území Polska (tuzemsko) a za mezinárodní přepravu lze považovat pouze přepravu z místa nacházejícího se mimo území PL. Na tuto přepravu z celního skladu do ČR tudíž přepravce nenahlíží jako na mezinárodní přepravu osvobozenou od daně, ale na přepravu s místem plnění v ČR.
Máme tedy zdaňovat tuto přepravu dvakrát - jednou jako součást základu daně při dovozu, a po druhé z titulu přijetí služby s místem plnění v ČR, jelikož ji za takovou poskytovatel z JČS považuje ???