Přeprava z celního skladu v JČS do ČR

• (neregistrovaný)

8. 3. 2013 16:48

Naše společnost, plátce DPH dováží zboží z třetí země na celní sklad v Polsku. Následně je část zboží z tohoto celního skladu převážena v režimu tranzit do ČR, kde je zboží propuštěno do volného oběhu.
    Tuto přepravu do ČR zahrnujeme do základu daně při dovozu zboží,

Problém je tento: polský přepravce nám fakturuje od nového roku přepravu tohoto zboží s dovětkem "daň odvede zákazník" (v minulých letech neuváděl nic).
    Jak jsem zjistila, dle příslušných ustanovení polského zákona je totiž celní sklad považován za území Polska (tuzemsko) a za mezinárodní přepravu lze považovat pouze přepravu z místa nacházejícího se mimo území PL. Na tuto přepravu z celního skladu do ČR tudíž přepravce nenahlíží jako na mezinárodní přepravu osvobozenou od daně, ale na přepravu s místem plnění v ČR.

Máme tedy zdaňovat tuto přepravu dvakrát - jednou jako součást základu daně při dovozu, a po druhé z titulu přijetí služby s místem plnění v ČR, jelikož ji za takovou poskytovatel z JČS považuje ???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 3. 2013 10:41

alli (neregistrovaný)

Re: Přeprava z celního skladu v JČS do Č
      >Naše společnost, plátce DPH dováží zboží z třetí země
      >na celní sklad v Polsku. Následně je část zboží z
      >tohoto celního skladu převážena v režimu tranzit do ČR,
      >kde je zboží propuštěno do volného oběhu.
      >Tuto přepravu do ČR zahrnujeme do základu daně při
      >dovozu zboží,
      >
      >Problém je tento: polský přepravce nám fakturuje od
      >nového roku přepravu tohoto zboží s dovětkem "daň odvede
      >zákazník" (v minulých letech neuváděl nic).
      >Jak jsem zjistila, dle příslušných ustanovení polského
      >zákona je totiž celní sklad považován za území Polska
      >(tuzemsko) a za mezinárodní přepravu lze považovat
      >pouze přepravu z místa nacházejícího se mimo území PL. Na
      >tuto přepravu z celního skladu do ČR tudíž přepravce
      >nenahlíží jako na mezinárodní přepravu osvobozenou od
      >daně, ale na přepravu s místem plnění v ČR.
      >
      >Máme tedy zdaňovat tuto přepravu dvakrát - jednou jako
      >součást základu daně při dovozu, a po druhé z titulu
      >přijetí služby s místem plnění v ČR, jelikož ji za
      >takovou poskytovatel z JČS považuje ???
      dala bych přepravu do ř. 5 a 43, přepravce vás určitě uvede do svého SH a FÚby vás mohl vyzvat k podání vysvětlení, podruhé bych už do základu daně při dovozu zboží určitě nedávala
      >
      >

• 9. 3. 2013 12:20

B. (neregistrovaný)

Díky za reakci.
      Nedávala byste to do základu daně při dovozu? Ani když první místo určení uvedené na dovozním dokladu je místo v ČR? To by znamenalo změnu metody výpočtu Z Dpo několika letech :)
      Minulých letech nám na faktuře nepsali žádný text takže jsem na přepravu nahlížela jako na přepravu při dovozu. Tato firma nám zajišťuje v PL veškeré záležitosti v cel. skladu, takže má přehled o tom, které zboží je propuštěno do volného oběhu (máme rovněž PL DIĆ, takže část zboží propouštíme v PL) a které jede v tranzitu do ČR. Vůbec mně nenapadlo, že to berou jako přepravu vnitrounijní. V lednu jsme je upozornila, že na PL fakturách s přepravami sklad - PL by měli uvádět revers charge a oni po mém upozornění začali od února uvádět tuto větu na všech fakturách :-)) . Zprvu jsem si myslela, že to mají špatně, ale fakticky podle PL zákona je to správně.

• 9. 3. 2013 12:38

alli (neregistrovaný)

u nás je celní sklad brán jako tuzemsko, takže by i český přepravce mohl fakturovat dle §9 odst. 1
      a je přeprava náklad související s dovozem zboží, když jde vlastně o poskytnutí zboží s místem plnění v ČR?

• 9. 3. 2013 12:43

alli (neregistrovaný)

ještě mě napadl takový příklad, kdyby český plátce převezl zboží do celním skladu (ne do free zone) a a pak ho vyvezl, fakturoval by mu přepravce přepravu s DPH jako tuzemské plnění nebo službu souvisejicí s vývozem zboží?

• 9. 3. 2013 13:33

B. (neregistrovaný)

Na tuhletu otázku je myslím odpověď v 69/2
      "2) Za přepravu zboží vázanou na dovoz zboží podle § 12 odst. 2 a vývoz zboží se nepovažuje přeprava z místa v tuzemsku do svobodného skladu nebo svobodného pásma a naopak a mezi dvěma svobodnými sklady nebo svobodnými pásmy."
      Tj. přeprava ze skladu do třetí země by určitě byla bez daně. Přeprava na sklad - s daní.

• 9. 3. 2013 13:11

B. (neregistrovaný)

Nevidím důvod, proč nezarnovat do ZD, když v §38/1 je přeprava do prvního místa určení v ČR specifikována včetně těchto nákladů.
      K propuštění do volného oběhu dochází až v ČR toto zboží nemá až do tohoto okamžiku status zboží EU. V §38 nenalézám nic, co by mně zbavovalo povinnosti tuto přepravu do ZD uvést. Pokud to tam naleznete, tak mně prosím naťukněte :)

• 9. 3. 2013 13:24

alli (neregistrovaný)

v §38 je přeprava do 1. místa určení, ale nemyslím si, že jde o přepravu spojenou s dovozem zboží ale o intrakomunitární plnění
      klidně si dejte do dovozu zboží a pokud by vás náhodou FÚ vyzval k vysvětlení, proč jste přepravu neuvedli do ř. 5 a 43 (polský přepravce určitě zahrne do SH), tak jim vysvětlíte, že jste uvedli do dovozu zboží
      dvakrát by to v přiznání určitě nemělo být, protože nedošlo ke 2 plněním ale pouze k jednomu
      na služby poskytované v souvislosti s celními sklady se vždy pohlíželo jinak než na dovoz zboží (uskladnění, opracování zboží apod.)

• 9. 3. 2013 13:41

B. (neregistrovaný)

Díky za Váš čas, budu dál přemýšlet o řešení i v tomto směru. :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).