Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
8. 3. 2013 20:53
Potřebovala bych zaúčtovat zřizovací náklady spojené se založením podnikání. Moje daň. a účetní poradkyně to dává do dvou let od založení, tedy pokud jsme to v roce 2011 (rok založení) pozapomněli udělat, mohu tedy v roce 2012 "odepsat" celou sumu najednou - na jaký nákladový účet to mám dát? Jedná se o sumu cca 26tis., takže bych to dala rovnou do nákladů.
Také bych se chtěla zeptat na účet 378 - pronajímáme byty a platíme za některé nájemníky energie a samozřejmě i nájem BD. Když přijde fa - odečtu naše zálohy (účet 314) a vznikne přeplatek či nedoplatek. Následně udělám vyúčtování za nájemníkem 315/378 - u 2 bytů je KZ 0. Bohužel na jednom z účtů mám stále zůstatek a nerozumím tomu proč.
Nájemnice opustila byt předčasně - tudíž jsme udělali vyúčtování na základě měřáků. Následně pak došlo vyúčtování od RWE, ČEZ a BD ...... jednak za období, kdy nájemnice byla, jednak za období - kdy nebyla. Porovnala jsem její spotřebu s celkovou (dle faktury) a rozdíl dala do našich nákladů. Nicméně tyto faktury jsem dle mé účetní zaúčtovala na 378/321 a odečetla zaplacené zálohy -314/321 ..... nedoplatek či přeplatek jsme zaplatili. Následně jsem udělala ID a rozdíl - naši spotřebu zaúčtovala na 502/378 ..... nicméně na účtě mám stále nějaký zůstatek a netuším, zda tomu tak může být???
Další dotaz je na účtování záloh na RWE, ČEZ a BD. Platíme zálohy na 314 ..... až přijde vyúčtování tak to hážu buď na 502 a nebo na 378 ..... teď jsem ale na vážkách, nemá se to nějak časově rozlišit??? Jelikož jsem min. rok uzavírala s pomocnou účetní a ta nic neříkala -a ni při "učení", tak asi ne - ale raději se na to ještě zeptám, než udělám daň. přiznání.
Ještě mám jeden problém - manžel mi zapomněl v roce 2011 dát vyúčtování od BD - resp. fond oprav a stále to mám na účtě 314, kde to prvotně účtuji ..... dá se s tím něco dělat???
Opravdu moc děkuji a předem se omlouvám za tak obsáhlí dotaz.
Vegali