Re: Přechodná ustanovení a sazba DPH
Najdete v PU k zákonu 500/2012 Sb. bod 3 = pro elektrickou energii, plyn, telekomunikačních služeb, nebo bod 2 = vodné, stočné, teplo, chlad.
Jste oprávněn (odhadem nebo odečtem) stanovit samostatně základ daně do 31.12.2012 a samostatně od 1.1.2013 a zdanit za rok 2012 sazbou platnou do 31.12.2012.
A pokud tohoto oprávnění plynoucí z Přechodných ustanovení nevyužiji, jsem povinen zdanit podle §47 ... tedy novou sazbou 21% ? Rozumím tomu správně? A velmi děkuji za odpověď
Ano, samozřejmě můžete uplatnit sazbu 21 %, ale tím, pokud fakturujete neplátci, dojde k poškození odběratele. Plátci by to mohlo být celkem jedno, pokud má plný nárok na odpočet daně. Přechodná ustanovení vás pouze opravňuje k tomu, aby jste sazby uplatnil jinak než dle § 47, pokud k DUZP u vyjmenovaných zd. plnění dojde v r. 2013.
11. 3. 2013 14:28
Prosím, pomoc :)
Vystavil jsem daňový doklad, DUZP 01.02.2013, energie výhradně za rok 2012, dal jsem sazbu letošní 21%. Vycházel jsem z §47, odst. 2.
Můj odběratel se ohání Přechodnými ustanoveními a chce, abych mu fakturu předělal na sazbu platnou v roce 2012.
Chápu správně, že podle zákona o DPH vystavuji se sazbou 21%, ale podle Přechodných ustanovení jsem oprávněn vystavit se sazbou 20%? Rozumím tomu dobře, že mi Přechodné ustanovení dávají možnost si vybrat? Já tam totiž nikde nevidím povinnost, uplatnit loňskou sazbu DPH.