Re: OSVČ
Měl jsem za to, že ne, ale teď jsem zaváhal - § 3b zákona 592/92 osoba bez zdanitelných příjmů... pokud po celý kalendářní měsíc nemá příjmy a není za ni plátcem pojistného stát. Ledaže by každý ten zápor vykládali jiným směrem, tj. že den zaměstnání nebo podnikání stačí, ale plátcem musí být stát celý měsíc.
Re: OSVČ a současně rodič
Vyplňovala jsem teď přehled pro ZP u OSVČ, maminka pečující o 2 děti do 15ti let. Začátek podnikání nahlásila na OSSZ od 1.2.2012 a na ZP od 1.10.2012 (dala druhé dítě celodenně do školky)
Zálohy na sociální pojištění platila od února 2012.
Zálohy na zdravotní pojištění platila od října 2012.
Podle přehledu na ZP mi to vychází, že měla platit zálohy od 1.2.2012 i na zdravotní pojištění, i když minimální vyměřovací základ pro ni neplatil. Prostě co se záloh týká, tak nebyla ani zaměstaná ani OSVČ nemocná. Je to tak, nebo dělám v úvaze chybu?
Prosím, jak to vidíte ?
Re: OSVČ a současně rodič
To je v § 8, odst. 1 z.č. 592/1992, pokud je za OSVČ plátcem pojistného i stát, v prvním roce neplatí zálohy. Ale pokud stát platit přestane (i v průběhu měsíce), za ten měsíc už musí zaplatit minimální zálohu, tj. poprvé za říjen. To sociální je v pořádku, pokud nepobírala rodičovák (a neplatila si dobrovolně nemocenské), nemohla to mít jako vedlejší činnost.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
12. 3. 2013 11:32
Dobrý den, je prosím nějaký problém, když mi skončil rodič.příspěvek 15.10.2012 a já jsem se na sociál. přihlásila od 1.11. na hlavní činnost a na zdravot. od 16.10. Podnikaní začalo od 1.11.2012. Je v tom nějaký problém ?