Re: Vystavená zálohová faktura a její úh
My máme vystavenou pouze zálohovou fakturu. Normální fakturu vystavenou nemáme a peníze již přišly na účet. Tzn. že bude potřeba vystavit ještě FAV a upravit tu zálohovou fakturu dle částky, kterou nám připsali na účet a o KR teď vůbec účtovat nebudu?Děkuji mnohokrát
Nevím zda účtujete nebo vedete DE? Pokud vedete účetnictví, tak souhlasím s Kamilou II. O zálohové faktuře se neúčtuje. Tudíž žádnou nebudete upravovat. Účtujete až připsání částky na účet kurzem dle Vaší směrnice. Vystavíte fakturu, ze které odečtete zálohu a tam Vám vznikne kurzový rozdíl.
Zastupuju kolegyni a nevím si s tím moc rady. Dostala jsem výpis z účtu, kde byl příjem cca 40 000,- a když jsem si chtěla v systému do bankovního výpisu přidat příjmovou položku a do ní této položky úhradu zálohové fakturu, tak mě to zmátlo, protože zálohová faktura je vystavena na částku cca 42 000,- A nic jiného (žádnou fakturu - klasickou) jsem v systému nenašla.
Děkuji moc, nikdy jsem nic takového nedělala, tak jsem z toho zmatená!Děkuji
Zálohová faktura je jen evidenční, normálně ji dejte jako uhrazenou a nic s ní dál nedělejte. Až vystavíte fakturu vydanou, dojde ke zdanitelnému plnění a k účetnímu případu, tak se to všechno srovná kurzem faktury vydané a pak budete dělat kurzové rozdíly.
Já myslela, že když mám pohledávku v zálohové faktuře např. 42 000,- a ve výpisu přijetí platby 40 000, tak to nepůjde skloubit.
Takže teď si mám v systému vystavit FAV na 42 000,- s datem např. přijetí platby na účet od zahr.firmy nebo jiným datem ?a zaúčtovat klasicky jako tržbu?A dnem vystavení FAV si dle ČNB udělat kurzový rozdíl? Moc děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 3. 2013 14:12
Dobrý den,
prosím Vás, potřebovala bych radu, jak zaúčtovat a popasovat se se situací, kdy jsme vystavili zálohovou fakturu na Slovensko na 1626.60EUR(42 291.60CZK,kurz 26,-) a dle výpisu z účtu máme zaslánu částku 40 785.37,-Uvažuju správně, že je rozdíl (kurzová ztráta 1506.23,-) Už nemám přepočítávat žádným kurzem např. ke dni připsání na účet?