Re: OSVČ - přehled OSSZ
No to bohužel není pravda, OSSZ např . V Pardubicích se nepodívá na zaměstnavatele např. v Brně-nemají tu možnost přístupu, osobní zkušenost, s podáním přehledů od všech OSVČ vedlejších vyžadují to svoje potvrzení, jinak ho považují za OSVČ hlavní se všemi důsledky.
Jednak vycházím z vlastní zkušenosti a jednak vkládám sdělení přímo ze stránek ČSSZ (nejdůležitější je poslední věta):
Dle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění účinném od 1. 1. 2011 se SVČ považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud OSVČ, která není účastna nemocenského pojištění, v kalendářním roce:
vykonávala zaměstnání,
měla nárok na výplatu invalidního důchodu nebo jí byl přiznán starobní důchod,
měla nárok na rodičovský příspěvek,
měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu, pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců,
osobně pečovala o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I, nebo o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II nebo stupni III nebo stupni IV, pokud osoba, která je závislá na péči jiné osoby, je osobou blízkou nebo žije s OSVČ ve společné domácnosti, není-li osobou blízkou,
vykonávala vojenskou službu v ozbrojených silách České republiky, pokud nejde o vojáky z povolání,
byla nezaopatřeným dítětem podle ustanovení § 20 odst. 3 písm. a) zákona o důchodovém pojištění.
Má-li ČSSZ některý z těchto důvodů ve své evidenci, nebo má možnost si údaj o některém důvodu obstarat v elektronické podobě způsobem umožňujícím dálkový přístup, není OSVČ takový důvod povinna dokládat.
Na stránkách ČSSZ (tabulka pod textem)
http://www.cssz.cz/cz/pojisteni-osvc/druhy-svc/dokladani-duvodu-vedlejsi-samostatne-vydelecne-cinnosti-pro-ucely-duchodoveho-pojisteni.htm
je uvedeno, že zaměstnání se nemusí dokládat. Aktualizace je z 31.12.2012, ale stejná informace tam byla i loni na jaře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 3. 2013 16:25
zdravím všechny a děkuji moc za rodu.
v loni 2012 jsem nastoupil do zaměstnání od 2.1.2012 a ponechal si OSVč ze kterého jsem měl příjem 190 410,- (zaměstnání cca 300 000,-)
Při vyplňování přehledu na sociálku jsem označil OSVČ 12 měsíců jako vedlejší , vyšel mi ¨šílený přeplatek 19 126,- (na zálohách jsem zaplatil 35 100,- v roce 2011 pouze OSV4) a zálohy na rok 2013 mne vyšly 1 332,- je to možné ?? může mi někdo poradit zda to mám správně - než se ztrapním na OSSZ - děkuji moc