ZP vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

12. 3. 2013 23:39

Dobrý den, když pracuji jako osvč na vedlejší činnost platí pro mě u ZP minimální vyměřovací základ? mám základ daně kolem 150.000,- musím platit zálohy? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2013 23:59

Zdena R (neregistrovaný)

Re: ZP vedlejší činnost
      >Dobrý den, když pracuji jako osvč na vedlejší činnost
      >platí pro mě u ZP minimální vyměřovací základ?

Pokud zaměstnavatel odvádí pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu, tak neplatí.

mám
      >základ daně kolem 150.000,- musím platit zálohy? Děkuji

Zálohy se neplatí podle výše základu daně, ale podle daňové povinnosti. Ta může být při stejném daňovém základu u různých poplatníků odlišná, záleží na výši odčitatelných položek a slev na dani.
      Postup při výpočtu zálohy podle § 38a ZDP, nebo informace zde:
      http://www.jakpodnikat.cz/zalohy-dan-z-prijmu.php

• 13. 3. 2013 7:58

opo (neregistrovaný)

Bavíme se o zdravotním pojištění? netušila jsem, že ZP by souvidelo s odčitatelnýma položkama, vždy jsme vyplnila do formuláře příjmy a výdaje, vypočítávalo se mi to ze základu, ale měla jsem vždy základ nula až nyní mám prvně kladný základ daně a tak nevím zda pro mě platí minimální vyměřovací základ.

• 13. 3. 2013 9:19

Zdena R (neregistrovaný)

Ne, bavila jsem se o zálohách na daň z příjmů, ty souvisejí se základem daně. ZP se platí z rozdílu příjmů a výdajů. Pokud jste zaměstnaná, tak nemusíte během roku platit zálohy za zdravotní pojištění, stačí zaplatit jednou za rok na základě přehledu o příjmech a výdajích. Minimální vyměřovací základ neplatí pro zaměstnance, jehož zaměstavatel odvedl pojistné alespoň z minimálního vyměřovacího základu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).