Nový účetní program

• (neregistrovaný)

13. 3. 2013 6:29

Prosím Vás, vím že je březen a ptám se na věci, které se dělají začátkem roku.Ale jsem na to malý pán.
    Dosud jsmě měli program účetní KOSYS, od nového roku jedeme v témže programu a pan majitel si našel nový program BMD, tak dva měsíce pojedeme současně.Po včerejšku to vypadá,že snad půl roku. Denně jsem v práci 11 až 12 hodin a pořád to nikam nevede.

Ve starém programu, je nahrán účetní osnova. Přijde faktura, zaúčtuji dph, nákladový popř. jiný účet, dodavatele a v případě že je to fa z EU, vyberu správné kódy ohledně DPH, jestli je to faktura z EU, zboží, služba, popř. je správcem celním úřad. Nějak obdobně je to u vyst. faktur.

Ten nový program má účty nastaveny jinak. Já musím mít např. výnosový účet zvlášť pro CZ, kde je nastaveno DPH 21% a zvlᚍ pro EU, kde je DPH na vstupu a výstupu, ve finále nula. Tak je to i u nákladových účtů, prostě všech, které jsou i pro zahraničí.
    Máte to prosím některé v programech taky tak, že se dph zadává už při zavedení nákladového účtu?

Dále je v programu možné nahrát fakturu v měně EUR, CZK, ale obchdujeme i v USD...je možné si kurzem ČNB přepočítat USD na EUR a takovou výši zaúčtovat?

Dále program má políčko na číslo dokladu, kde se u došlých faktur míní VS a není tam místo pro naše evidenční číslo...což mě dost zneklidňuje.

Pan majitel je občan cizí země, spadáme pod povinný audit a mám pocit, že díky tomuto programu jdeme min. 5 let zpátky...
    Vůbec netuším co mám dělat a chtěla bych vědět, jestli někdo má také takové nastavení účetního programu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).