Re: elektronický podpis + datová schránk
Při elektronickém podávní na OSSZ není potřeba datová schránka. Potřebujete elektronický podpis, který si "zkompletujete" s el. podpisem té OSSZ, a takto se posílají doklady přímo z programu. Ma ZP rovněž není potřeba DS, stačí el. podepsané a poslané e-mailem.
už z těch změn mi naskakuje husí kůže. Na stránkách OSSZ jsem našla cituji: Vzhledem k tomu, že se ČSSZ rozhodla odložit zavedení povinné elektronické komunikace je možné zasílat předepsané tiskopisy ještě po celý rok 2013 také písemně. Tak fakt nevím.
Můžete se prosím hodit, na který text se odkazujete? (já to nějak nemůžu najít)
Já si totiž pod pojmem elektronická komuniace mezi firmou resp. OSVČ a ČSSZ představuju, že si můžu vybrat jednu z možností:
1) podepsáno el. podpisem a odesláno např. přes kanál VREP
2) přes ISDS, kde samozřejmě el. podpis není třeba
Tak já bych řekl, že podle tohoto http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/pracoviste/ustredi/urcena-datova-schranka-cssz-ossz-pssz-mssz-brno-od-1-3-2013.htm
jde o to, že zpráva musí mít předepsaný formát e-podání (xml) a je jedno, jestli bude odeslána komunikačním kanálem s el. podpisem, nebo bez podpisu do DS...
"Nová právní úprava zavedla od 1. 1. 2013 pro zaměstnavatele, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a ošetřující lékaře povinnost činit veškerá podání, pro které je předepsán tiskopis, elektronicky. Nová právní úprava současně umožňuje ČSSZ určit okruh předepsaných tiskopisů, které mohou zaměstnavatelé, OSVČ a ošetřující lékaři činit i nadále také písemně. ČSSZ stanovila výjimku pro písemná podání u všech předepsaných tiskopisů do konce roku 2013."
..a já tuto část chápu tak, že ještě letos můžeme písemně, tedy podle mého klidně poštou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 3. 2013 9:09
Dobrý den, od 1.4. se budou tiskopisy OSSZ a VZP posílat elektronicky. Možná se pletu, ale nemá každá datová schránka svojí identifikaci? K čemu ještě elektronický podpis?