Re: Přijatá záloha na službu z EU
ale to pak v přiznání budete mít 2x - jednou v ř. 26 a pak v ř. 21
mám článek od ing. Ledvinkové, kde uvádí
Částku 1 000 EUR přepočte plátce pevným kurzem za měsíc květen (26 Kč/EUR), tj. 26 000 Kč a uvede do řádku 21 DAP za květen. Do souhrnného hlášení se tato částka neuvádí, protože do souhrnného hlášení se uvádí údaj o hodnotě poskytnuté služby, nikoliv hodnotě poskytnuté úplaty („zálohy“).
a dále od ing. Novákové:
Snahou je sblížit obsah řádku 21 s údajem uváděným dle § 102 odst. 1 písm. d) ZDPH v souhrnném hlášení s kódem 3. Jak již bylo uvedeno výše, rozdíly mezi přiznáním a souhrnným hlášením však zůstanou, neboť do řádku 21 se budou i nadále uvádět přijaté zálohy, zatímco do souhrnného hlášení se služba uvede v plné hodnotě až při jejím poskytnutí.
zkuste se zeptat na FÚ, protože, když budete mít rozdíl mezi ř. 21 a SH, vyzvou vás k vysvětlení, takže dotazem se vyhnete tomuto problému
už z praxe - přijatou zálohu na službu do EU jsem dala do DPH na ř. č. 21, ale do SH jsem neuvedla. Do přílohy k DPH jsem uvedla proč je rozdíl mezi DPH a SH, přesto mi volali z Fi ú - si nevšimli přílohy. Tak jsem ještě jednou vysvětlila a paní se už neozvala.
Pokud je přijatá záloha z EU pouze na zboží - bez instalace a montáže, tak do DPH neuvádím ani do SH, až dojde k plnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 3. 2013 9:13
Dobrý den, prosím na který řádek v DPH uvádět zaplacenou zálohu na služby (oprava válce) z EU ?
Je to řádek č. 26 ?
Na řádek č. 21 uvádět až uskutečnění služby ?
Děkuji.