Hlavní navigace

Bezpečnost práce

  • (neregistrovaný)

    13. 3. 2013 9:30

    Dobrý den, kdy může školit o bezpečnosti práce a požární bezpečnosti sám zaměstnavatel?

    Jsme firma s 8 zaměstnanci - řidiči nákladních vozů, automechanici, dispečer a účetní.

    Vždy jsme udělali školení sami, ale máme nahlášenou kontrolu bezp. práce tak zjišťuji co vše je třeba a bojím se, že takhle to nestačí.

    Moc děkuji za odpovědi !!

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 3. 2013 11:39

      Zdeněk H (neregistrovaný)

      Re: bezpečnost práce
      Dobrý den,

      školit si můžete sami, ale ten který vás školí, musí mít vyšší odbornost v BOZP a PO, než mají ostatní zaměstnanci. Tedy, jeden z vás by se měl nechat vyškolit jako "vedoucí zaměstnanec - školitel", a to pro BOZP Odborně způsobilou osobou (OZO) v prevencir rizik a pro PO také OZO v PO. Dost často je to jeden a ten samý školitel. Tento školitel pak ve vaší firmě musí ponechat jím a školenou osobou podepsanou prezenční list a na něj navazující osnovu školení BOZP a PO. Pokud vystaví ještě Osvědčení, není to na škodu, ale není to nijak předepsané. Potom tato školená osoba vás všechny může proškolit (opět musí být osnova a prezenční list) proškolit.

      Vaše řidiče nákladních vozidel musí ale proškolit a přezkoušet akreditované pracoviště pro tato školení, většinou autoškola. Tuto profesi u vás proškolená osoba školit nemůže. Pozor, pokud máte i firemné osobní vozidla a někteří vaši zaměstnanci je používají (jsou tzv. řidiči - referenty, což ale není oficiální název, protože tato profese žádný taková název nemá, přesto se používá), musí být také proškolení a na ně opět postačuje u vás proškolení "vedoucí zaměstnanec - školitel". Tito Ř-R nemají nikde předepsanou "kartičku" o školení, takže se jim žádné nevystavuje.

      OIP na vaší firmě pak bude požadovat i předložení další dokumentace, tedy tzv. "rizikia", Kategorizaci prací, Osobní ochranné pracovní prostředky, Pracovnělékařskou péči atd.

      Držím vám place, Zdeněk

    • 13. 3. 2013 12:18

      Kaja2 (neregistrovaný)

      Re: bezpečnost práce
      Mooc děkuji za vyčerpávající informace Kája

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).