Re: těhotenství a ukončení zaměstnání
Jestliže ukončíte pracovní poměr, tak na žádnou mateřskou dovolenou nenastoupíte. Dovolená je volno u zaměstnavatele. Protože na ÚP půjdete rovnou z rodičovské dovolené, vaše podpora v nezaměstnanosti bude kolem 3000,-. Můžete se přihlásit, až vám skončí pracovní poměr.
A musíte ukončit PP? Kdybyste ho neukončila, v těhotenství Vás nepropustí a zaplatili by Vám i mateřskou.
Zajímalo mě, jestli můžeme ukončit pracovní poměr dohodou (když jsem těhotná). Jestli se já potom můžu jít zaevidovat na ÚP ... a na mateřskou bych měla nastupovat necelé 2 měsíce od ukončení pracovního poměru takže bych splnila i to co psala v.e.n.d.y. … pokud stihne nastoupit na PPM do 180 dní od ukončení zaměstnání, bude stejně brát PPM z průměru v zaměstnání.
Vím, že nejvýhodnější po této stránce by bylo zůstat u zaměstavatele a opravdu to nejde.
Dohodou můžete ukončit pracovní poměr kdykoliv, na ÚP se můžete ale nemusíte evidovat, protože tam evidují především zájemce o práce, nové zaměstnanání si můžete ale nemusíte najít. Vše záleží na vás a vašem rozhodnutí. Povinností není nic.
Když jste těhotná, nemůže vám dát zaměstnavatel výpověď, ale dohodou můžete skončit kdykoliv. Pokud tam z nějakých důvodů zůstat nechcete, můžete jít na ÚP, ale jak jsem psala, podpora bude spíš symbolická. Můžete zůstat doma, protože za celodenně pečující osobu o dítě do 7 let je plátcem ZP stát.
Přeji klidné těhotenství.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
13. 3. 2013 9:58
Dobrý den, v květnu mi končí rodičovská dovolená a měla bych nastoupit do zaměstnání. Pracovní poměr ukončíme dohodou. V tuto chvíli jsem již těhotná a zajímá mě, jestli se půjdu zaevidovat na ÚP a do nástupu na MD budu pobírat podporu?