Re: Zálohová faktura a DE
Děkuji!
Do přiznání uvedu do 1.čtvrtletí. Nevadí ničemu, že zboží budu zasílat až za 2-3 měsíce a faktura - DD bude vystaven již nyní?
Do přiznání DPH dám na základě zálohové faktury? A DD vystavím při vývozu v květnu nebo v červnu a ve fakturách budu mít tuto fakturu vystavenu ve 2.čtvrtletí, ale v přiznání DPH bude o tuto fakturu méně, resp. nebude uvedena na příslušném řádku pro vývoz?Druhá strana požaduje fakturu DD (originál a dvě kopie) - podmínka uvedena ve smlouvě, tudíž se vystavení DD nevyhnu. DD jsem při vývozu vystavovala vždy při odeslání zboží, ze záloh jsem DPH neodváděla, až z DD.
Děkuji!
Jde o vývoz do 3. země, fakturuji jednou částkou, jde o osvobozený vývoz dle § 66. Sice jsem výše uvedla, že jsem DPH odváděla, ale měla jsem na mysli uvedení hodnoty zboží do přiznání DPH. DPH neodvádím, ale do přiznání DPH uvádím na ř. 22, přiznání DPH se tedy celková částka týká.
Děkuji!
Od 1.1.2013 musíme všichni uplatnit DPH - vystavíme daňový doklad a odvést DPH - už z přijatých záloh (dříve plátci, kteří nevedli podvojné účetnictví, mohli přiznat DPH až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění). Tak jsem toto vztáhla i na vývoz zboží (ať už EU nebo 3. země), neboť toto nespecifikuje zda zálohy tuzemské nebo do zahraničí. Pokud bych nevystavila zálohovou fakturu, tak to bych chápala viz výše, ale pokud je záloha ...
Děkuji!
A může prosím někdo napsat, jak postupovat, ptala jsem se účetní a ani ona sama nevěděla jak od letoška řešit. Jde o vývoz do třetí země (JAR) přímo odběrateli, dle smlouvy jsem zavázán zaslat DD (kromě vývozního dokladu a dodacího listu), jsem čtvrtletní plátce DPH, vedu DE. V únoru jsem vystavil zálohovou fakturu, v březnu přišla platba, zboží budu zasílat květen nebo červen. Do přiznání DPH ř. 22 uvedu v 1.Q.2013. Jak píši výše, vždy jsem vystavil zálohovou fakturu, přišla platba, při odeslání zboží (za 2-3 měsíce) jsem vystavil DD a uvedl do přiznání DPH v příslušném kvartálu dle odeslání zboží (DPH jsem přiznávala, reps. uváděla až při vystavení DD, nikoliv při vystavení zálohové faktury).
Děkuji!
Děkuji !
Nemyslela jsem uvádět zálohové faktury do přiznání, ale k přijaté platbě vystavit DD (když platba nastala dříve než uskutečnění zdanitelného plnění, resp. vývoz) a toto uvést do přiznání DPH na ř. 22, když § 21 ZDPH:
(1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
Zeptám se tedy jinak, pokud by to nebyl vývoz a jednalo by se o zálohovou fakturu v tuzemsku, potom bych k přijaté platbě DD vystavila a uvedla do přiznání DPH?
Děkuji!
>>>>>>takže do přiznání uvedete vývozní JSD (to je daňovým
>>>>>>dokladem nikoli faktura), a to v měsíci, kdy zboží
>>>>>>vystoupí mimo EU
>>>>>>žádné přijaté zálohy se do přiznání neuvádí - viz §66
>>>>>>odst. 4 ZDPH
>>>>>
>>
>>Tady máte úplnou odpověď od alli, postupujte podle
>>ní.
>>Vystavená faktura odběrateli při vývozu není z
>>hlediska DPH daňovým dokladem i když ji nadepíšete
>>"faktura -
>>daňový doklad".
>
>
>Děkuji !
>Nemyslela jsem uvádět zálohové faktury do přiznání,
>ale k přijaté platbě vystavit DD (když platba nastala
>dříve než uskutečnění zdanitelného plnění, resp. vývoz)
>a toto uvést do přiznání DPH na ř. 22, když § 21
>ZDPH:
>(1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni
>uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí
>úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon
>nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání
>za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost
>přiznat daň.
§21 se týká uplatnění daně JENŽE Vy žádnou daň neuplatňujete. Při vývozu postupujete podle §63 odst. 2 a §66.
>Zeptám se tedy jinak, pokud by to nebyl vývoz a
>jednalo by se o zálohovou fakturu v tuzemsku, potom bych k
>přijaté platbě DD vystavila a uvedla do přiznání DPH?
>Děkuji!
Ano, řádek 1 či 2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 3. 2013 10:43
Vystavil jsem zálohovou fakturu do 3. země (JAR), v březnu přišla platba, vedu DE, jsem plátce DPH, mám vystavit daňový doklad k přijaté platbě?
Děkuji!