Re: Stravenky
Poprvé je dáte měsíc dopředu a pak další měsíce dorovnáváte podle odpracovaných směn.
Např. dáte mu v lednu 20 stravenek, odpracuje ale jenom 18 dnů.
Proto i když má v únoru nárok na 19 stravenek dáte mu jenom 17.
Nutné je to řešit na konci roku, kdy musíte dorovnat, aby částka, kterou si můžete uplatnit do daňově uznatelných nákladů byla správně podle směn.
Uděláte si nějaký předávací protokol, kde začátku měsíce vydáte dle kalendářních dní (nebo směn) jak píše kolegyně. U nás to děláme tak, že mám na 213/všechny nakoupené stravenky + v ruce mám předávací protokol. Na konci měsíce podle mezd zaúčtuji do nákladů skutečnou spotřebu - nárok. Vše si vedu v excelu a přikládám k INT.
Praktikuji to taky tak. Nakoupené stravenky mám na analytice účtu 213. Na začátku měsíce poskytnu na měsíc stravenky, které předám na základě podpisu v předávacím protokolu, ty zaúčtuji na analytiku 314 - poskytnuté zálohy. Na konci měsíce přeúčtuji z poskytnutých stravenek do nákladů skutečně spotřebované stravenky a na další měsíc předám stravenky každému zaměstnanci ponížené o počet, které v předešlým měsíci nespotřeboval. Takže na analytice účtu 213 mám vždy pouze stravenky, které fyzicky mám v pokladně a na analytice účtu 314 jsou stravenky, které mají u sebe zaměstnanci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 3. 2013 14:29
Mám více dotazů ohledně stravenek. Mělo by být vydávání stravenek a podmínky určitě ve vnitřním předpisu, měla by být sepsána dohoda o srážkách, a měly by se dávat měsíc pozadu, nechápu , jak se můžou dávat dopředu na měsíc, když nevím, kolik směn zaměstnanec odpracuje. Prosím o názory a nebo, co by bylo dobré ještě vědět ohledně stravenek.