Dotace z ÚP a daňové přiznání

• (neregistrovaný)

14. 3. 2013 7:47

Dobrý den,
    prosím o radu zkušené účetní. V září roku 2012 jsem si zřídila živnost a získala dotace od prac. úřadu ve výši 50tis. Pro rok 2012 jsem se rozhodla udělat daňové přiznání sama, živnost mám jako vedlejší činnost, jsem na RD. Vše je mi vcelku jasné, jen nevím jak pohlížet na dotaci z ÚP - dočetla jsem se, že dotace se nezdaňují jako příjem, nebudou tedy v daň přiznání figurovat jako příjem, ale můžu dát materiál na zařízení provozovny hrazený z dotací jako výdaj? Nebo je výdaji myšleno pouze to co jsem koupila za vlastní peníze? Nerada bych udělala chybu. Mnohokrát děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2013 8:28

v.e.n.d.y.

Re: Dotace z ÚP a daňové přiznání
      Záleží na tom, na co byla dotace poskytnuta. Pokud na nákup nějakého investičního majetku, pak je osvobozena, pokud na krytí nákladů na mzdy nebo materiál, pak je zdanitelným příjmem. Stručně řečeno, problematika dotací je mnohem sloužitější.

• 14. 3. 2013 8:36

Jana**1 (neregistrovaný)

Ve smlouvě je napsáno - příjemce příspěvek použije výhradně na krytí nebo úhradu nákladových položek, které souvisí se zřízením pracovního místa a jsou uvedeny v seznamu uznatelných nákladových položek.

• 14. 3. 2013 8:39

v.e.n.d.y.

To bych řekla, že je příjem a na druhé straně budete mít ty výdaje. Ale třeba ještě někdo zkušenější v dotacích napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).