Re: zásoby B - povinná evidence
Myslím, že by to mělo stačit, já mam také pouze na fakturách přijatých napsáno k jaké zakázce se vztahuje. Při kontrole je pak nutné doložit jaké faktury se vztuhují k té zakázce, takže většinou si ještě někdo (majitel) píše knihu zakázek - už jen pro jeho kontrolu aby věděl jak která akce je zisková nebo ztrátová. Ale já bych to třeba účtovala a dělila v účetnictví dle výkonů ( středisek ), to už tolik práce navíc není.
Jsme taky stavební firma s.r.o. a děláme to tak, že každý materiál , služby ať na FP nebo pokl. doklady uvádíme číslo zakázky a zárověń při pořízení do účetnictví uvádíme číslo zakázky. Byl tu FÚ, ale na křížovou kontrolu jiného subjektu a líbilo se mu jak to vedeme, nic neříkal, byl to FÚ z Chrudimi.
Moc Vám děkuji za odpovědi. Nejspíš se evidence zásob dá opravdu vést oběma způsoby a bude správná. Kdyby to byla moje firma, tak určitě vedu podrobně jak doposud (jak píše Květka), protože si myslím, že takové účetnictví je přehledné a srozumitelné.Okamžitě se dají zjistit ceny, kolik se spotřebovalo, jaký byl zisk za zakázku atd.atd Ale protože za účetnictví odpovídají majitelé, mohu já jako účetní jen uvést přednosti stávajícího a upozornit na úskali, která nás čekají. Přeji Vám oběma radost z účtování :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 3. 2013 8:49
Dobrý den, prosím Vás o Váš názor a pokud máte i poznatky z kontroly FÚ v této oblasti budu moc ráda.
Jsme s.r.o. ,stavební firma,bez povinného auditu. Dosud jsme vedli podrobnou evidenci materiálu v účetnictví (tzn. načítali jsme položkově faktury např. z ISDOC, html, a je pravdou, že jsme i hodně ručně položkově zapisovali a vše přiřazovali k jednotlivým zakázkám) . Na konci roku samozřejmě provádíme inventarizaci.
Nyní chce majitel "zjednodušit" evidenci - nezapisovat materiál položkově do účetnictví - jen na faktury uvádět zakázky a do účetnictví jen konečnou sumu a zakázku. Stačí takto?
Moc děkuji za vaše zkušenosti