Zásoby B - povinná evidence

• (neregistrovaný)

14. 3. 2013 8:49

Dobrý den, prosím Vás o Váš názor a pokud máte i poznatky z kontroly FÚ v této oblasti budu moc ráda.
    Jsme s.r.o. ,stavební firma,bez povinného auditu. Dosud jsme vedli podrobnou evidenci materiálu v účetnictví (tzn. načítali jsme položkově faktury např. z ISDOC, html, a je pravdou, že jsme i hodně ručně položkově zapisovali a vše přiřazovali k jednotlivým zakázkám) . Na konci roku samozřejmě provádíme inventarizaci.
    Nyní chce majitel "zjednodušit" evidenci - nezapisovat materiál položkově do účetnictví - jen na faktury uvádět zakázky a do účetnictví jen konečnou sumu a zakázku. Stačí takto?
    Moc děkuji za vaše zkušenosti

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2013 9:05

Lenka7040 (neregistrovaný)

Re: zásoby B - povinná evidence
      Myslím, že by to mělo stačit, já mam také pouze na fakturách přijatých napsáno k jaké zakázce se vztahuje. Při kontrole je pak nutné doložit jaké faktury se vztuhují k té zakázce, takže většinou si ještě někdo (majitel) píše knihu zakázek - už jen pro jeho kontrolu aby věděl jak která akce je zisková nebo ztrátová. Ale já bych to třeba účtovala a dělila v účetnictví dle výkonů ( středisek ), to už tolik práce navíc není.

• 14. 3. 2013 9:48

květka2 (neregistrovaný)

Jsme taky stavební firma s.r.o. a děláme to tak, že každý materiál , služby ať na FP nebo pokl. doklady uvádíme číslo zakázky a zárověń při pořízení do účetnictví uvádíme číslo zakázky. Byl tu FÚ, ale na křížovou kontrolu jiného subjektu a líbilo se mu jak to vedeme, nic neříkal, byl to FÚ z Chrudimi.

• 14. 3. 2013 18:57

jari (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpovědi. Nejspíš se evidence zásob dá opravdu vést oběma způsoby a bude správná. Kdyby to byla moje firma, tak určitě vedu podrobně jak doposud (jak píše Květka), protože si myslím, že takové účetnictví je přehledné a srozumitelné.Okamžitě se dají zjistit ceny, kolik se spotřebovalo, jaký byl zisk za zakázku atd.atd Ale protože za účetnictví odpovídají majitelé, mohu já jako účetní jen uvést přednosti stávajícího a upozornit na úskali, která nás čekají. Přeji Vám oběma radost z účtování :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).