Změna trvalého bydliště - náklady do účt

• (neregistrovaný)

14. 3. 2013 17:52

Dobrý den,
    jsem OSVČ - neplátce DPH. Aktuálně bydlím u rodičů a zhruba v květnu se budu stěhovat s přítelkyní do vlastního bytu koupeného od paní, jejichž byt je družstevní a do zaplacení anuity chybí jen pár tisíc. Problém je, že členem v družstvu se může stát pouze jeden z nás - já nebo přítelkyně (nejsme manželé). Kupní smlouva bude napsána na oba dva, ale v rámci družstva a převodu do OV to už bude jen jeden z nás. Trvalé by

Můj problém jsou náklady v účetnictví. Nevím, zda-li je pro mě výhodnější byt u družstva napsat na sebe nebo na přítelkyni. Na internetu jsem se dočetl, že jako OSVČ pokud si koupím byt, mohu odečíst ze základu daně až 300 tisíc, ale možná plácám. Celkově mě jde o to, co vše mohu pak do nákladů zaevidovat (internet, elektřina, atd.).

Můj obor v podníkání je programování, tak že k podnikání potřebuji internet a počítač.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 3. 2013 18:16

Maxx (neregistrovaný)

Re: Změna trvalého bydliště - náklady do
      Trošku mícháte hrušky s jabkama :-)

Odečíst 300 tis. si z daňového základu můžete, ale jen jako úroky z hypotéčního úvěru (nebo úvěru ze stav. spoření). Nejdřív by jste je tedy musel bance zaplatit. Jedná se pouze o úroky (ne splátku jistiny).

A náklady za provoz podnikatelské činnosti pokud je sídlo doma jsou problematické.

Pokud programujete - asi pro Vás je stejně výhodnější použití paušálních výdajů, než skutečných, ne? Není třeba si život komplikovat propočítáváním elektriky :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).