Re: Sdružení - paušál na auto
Paušální výdaj na dopravu se principiálně vztahuje na vozidlo, nikoliv na poplatníka.
1)
Poplatník se 3 vozidly (podle kráceného DPH při pořízení předpokládám, že jej využívá i k soukromým účelům) :
Používá-li poplatník (FO) silniční motorové vozidlo, u něhož uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, lze na takové silniční motorové vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje na dopravu ve výši 80 % uvedené částky, tj. 4 000 Kč (dále jen krácený paušální výdaj na dopravu).
Použije-li u jednoho vozidla krácený paušální výdaj na dopravu, předpokládá se (pro účely paušálního výdaje na dopravu), že ostatní (maximálně dvě) vozidla, u nichž uplatní paušální výdaj na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů, tj. ke svému podnikání, a že je tedy nepoužil pro soukromou potřebu. To také znamená, že i kdyby v uvedeném případě poplatník použil i druhé a třetí vozidlo k soukromé potřebě, má se pro uvedené účely za to, že je použil výlučně k podnikání, a může tedy u nich uplatnit nekrácený paušální výdaj na dopravu. Krácený paušální výdaj na dopravu tak poplatník uplatní u jednoho vozidla a u dalších dvou uplatní paušální výdaj nekrácený.
2)
Druhý poplatník vlastnící pouze jedno vozidlo uplatní paušál ve výši 4.000,00 Kč/ měs. (při splnění zákonných podmínek)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
14. 3. 2013 21:08
dobrý večer, mám dotaz jak uplatnit paušál na auto u sdružení. 2 podnikatelé 50% každý
auta zakoupeny a zaúčtovány ve sdružení - uplatněny odpisy (50%) u každého
v technických průkazu - 3 auta mám první člen sdružení a jedno druhý člen sdružení...
jak budu uplatnovat paušál?
účetnictví jsem letos převzala ... v roce 2012 neúčtovali benzín a chtějí uplatnit paušál
předem děkuji