Sdružení - paušál na auto

• (neregistrovaný)

14. 3. 2013 21:08

dobrý večer, mám dotaz jak uplatnit paušál na auto u sdružení. 2 podnikatelé 50% každý

auta zakoupeny a zaúčtovány ve sdružení - uplatněny odpisy (50%) u každého
    v technických průkazu - 3 auta mám první člen sdružení a jedno druhý člen sdružení...

jak budu uplatnovat paušál?

účetnictví jsem letos převzala ... v roce 2012 neúčtovali benzín a chtějí uplatnit paušál

předem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2013 11:41

rr (neregistrovaný)

Re: Sdružení - paušál na auto
      Paušální výdaj na dopravu se principiálně vztahuje na vozidlo, nikoliv na poplatníka.
      1)
      Poplatník se 3 vozidly (podle kráceného DPH při pořízení předpokládám, že jej využívá i k soukromým účelům) :

Používá-li poplatník (FO) silniční motorové vozidlo, u něhož uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, lze na takové silniční motorové vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje na dopravu ve výši 80 % uvedené částky, tj. 4 000 Kč (dále jen krácený paušální výdaj na dopravu).
      Použije-li u jednoho vozidla krácený paušální výdaj na dopravu, předpokládá se (pro účely paušálního výdaje na dopravu), že ostatní (maximálně dvě) vozidla, u nichž uplatní paušální výdaj na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů, tj. ke svému podnikání, a že je tedy nepoužil pro soukromou potřebu. To také znamená, že i kdyby v uvedeném případě poplatník použil i druhé a třetí vozidlo k soukromé potřebě, má se pro uvedené účely za to, že je použil výlučně k podnikání, a může tedy u nich uplatnit nekrácený paušální výdaj na dopravu. Krácený paušální výdaj na dopravu tak poplatník uplatní u jednoho vozidla a u dalších dvou uplatní paušální výdaj nekrácený.

2)
      Druhý poplatník vlastnící pouze jedno vozidlo uplatní paušál ve výši 4.000,00 Kč/ měs. (při splnění zákonných podmínek)

• 16. 3. 2013 8:30

nikol1909 (neregistrovaný)

Re: Sdružení - paušál na auto
      děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).