Hlavní navigace

Celý den u lékaře

  • (neregistrovaný)

    15. 3. 2013 10:13

    Prosím mzdové účetní o radu.

    Zaměstnanec jel na vyšetření k lékaři do Prahy, což je v našem případě 300 km, takže celý den nebyl v práci. Má v tomto případě nárok na náhradu mzdy nebo by si měl vzít dovolenou? Donesl mi propustku.

    Jak se řeší ostatní kratší návštěvy lékaře - když např. přijde ne v 7 ale až v 9, nebo odejde z práce o 2 hod dřív, nebo je tam půl dne? Jak se to vykazuje do mezd?

    My jsme to doposud brali tak, že když byl alespoň nějakou část dne v práci a buď došel později nebo odešel dřív, tak jsme vykázali, že byl v práci (nepsali jsme že byl 3 hod u doktora).

    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2013 10:21

      VH

      Re: celý den u lékaře
      Celá den za těchto podmínek určitě ano - jedná se o nezbytně nutnou dobu (=cesta tam, čekání, samotné vyšetření nebo ošetření, ev. čekání po vyšetření, cesta zpět).
      Návštěva jen část dne = Náhrada mzdy. Mzdu nemůže mít, když nepracoval. Je sice uzákoněno několik výjimek, kdy mzda náleží, aniž by zaměstnanec pracoval, ale návštěva zdravotnického zařízení mezi nimi není.

    • 15. 3. 2013 10:35

      helis (neregistrovaný)

      Re: celý den u lékaře
      Takže v docházce to vykázat jako překážku na straně zaměstnance např. 3 hod? Jak moc velký rozdíl je to v penězích ve výplatě - když se část počítá jako náhrada mzdy? Vyjde to cca stejně?

      A na propustce stačí jen razítko od doktora nebo i čas, kdy byl na vyšetření?

    • 15. 3. 2013 10:54

      v.e.n.d.y.

      Re: celý den u lékaře
      Ano, překážka na straně zaměstnance s náhradou mzdy,platí se průměrem jako třeba dovolená, drobné rozdíly jsou možné, ale výsledek při rovnoměrné mzdě není velký. Zaměstnanec má nárok na dobu nezbytně nutnou a nemůžete jej omezovat ani podmínkami napsanými ve vnitřním předpise.

    • 15. 3. 2013 12:44

      Kara (neregistrovaný)

      Re: celý den u lékaře
      Ještě k tomu vyšetření v Praze - pokud je blíže pracovišti či jeho bydlišti podobný lékař, u kterého by bylo možné provést totéž ošetření nebo vyšetření, počítá se doba pro náhradu jen taková, jaká by byla potřeba, kdyby šel k tomu nejbližšímu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).