Platnost lék.pos.-prosím Páju, VH

• (neregistrovaný)

15. 3. 2013 12:23

Dobrý den, prosím vás o názor zda je platný lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k práci, jestliže je sice označeno "je zdravotně způsobilý", ale dále napsáno "platnost lékařského posudku končí dne : DLE ZAMĚSTNAVATELE.

Ještě jsem se s takovýmto vyjádřením nesetkala, na základě popisu činnosti a funkce, kterou pracovník vykonává, dosud všichni lékaři dali platnost dle stávajících lhůt - máme práci ve výškách, revizní techniky, ionizující záření atd.

Takovýto posudek jsem obdržela od zaměstnance poprvé a nějak si nejsem úplně jistá, že je to tak v pořádku.
    Já samozřejmě jsem tam schopna doplnit datum, kdy bude příští prohlídka, ale .....

Proto vás moc prosím o vyjádření, zda je to takto v pořádku nebo ne.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2013 14:35

pája

Re: platnost lék.pos.-prosím Zdeňka Hel.
      tak jsem zkoušel hledat:
      § 44 z.373/2011
      (6) Lékařský posudek pozbývá platnost
      a) uplynutím doby, na kterou byl vydán,
      b) dnem, kdy měla být podle jiného právního předpisu nebo rozhodnutím orgánu ochrany veřejného zdraví nebo posuzujícího lékaře nebo jiné k tomu oprávněné osoby provedena lékařská prohlídka za účelem nového posouzení zdravotní způsobilosti posuzované osoby,
      c) dnem, kterým nastaly právní účinky lékařského posudku vydaného pro stejný účel a za stejných podmínek jako předcházející posudek, pokud z tohoto zákona nebo jiných právních předpisů nevyplývá jinak,
      d) ukončením pracovněprávního nebo služebního vztahu, jde-li o posudek podle § 41 písm. d); to neplatí, je-li nejdéle do 3 měsíců ode dne jeho ukončení pracovněprávní vztah se stejným výkonem práce znovu uzavřen se stejným zaměstnavatelem, pokud v době od jeho ukončení nedošlo ke změně nebo vývoji zdravotního stavu posuzované osoby.

nemám v tomto oboru žádné nic moc zkušenosti, ale domnívám se, že:
      -posudek je platný
      -bude platný do doby, kterou určí zam-tel, čili bych to bral tak, že dokud ho nepošlete na prev.prohlídku novou, tak bude platit

asi jsem Vám oc nepomohl, ale:) expert je Zdeněk Helich, který se tu občas objeví, zkuste ho:)

• 15. 3. 2013 14:52

all (neregistrovaný)

prosím pana Zdeňka Helicha - lék.prohl.
      díky, právě ten § 44 jsem přečetla a od toho že pozbývá platnost uplynutím doby, na kterou byl vydán, jsem si jako laik vyhodnotila, že by tedy lékař měl stanovit na jakou dobu je posudek vydán. Jenže lékaři vůbec nevědí, přestože jsme tam povinni psát podrobně jakou práci zaměstnanec vykonává, termíny prohlídek pro jednotlivé profese.
      I tak děkuji a zdravím All

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).