Re: daňové a účetní odpisy
Účetní odpisy přerušit nemůžete. Je rozdíl mezi účetní a daňovou ztrátou. Účetně ve ztrátě budete, daňově možná ne a budete platit daň z příjmů., kterou nezapomeňte ještě do účetnictví zaúčtovat. Daňovou ztrátu můžete odečítat z daňového zisku dalších 5 let, účetní ztrátu zaúčtujete na 431 a valná hromada rozhodne, zda ji ponechat na účtu 429 (429/431) a uhradit ze zisku příštích let, nebo že ji musí společníci uhradit.
Jo jo, to vím. Jednatel právě chce, aby se neuplatnily odpisy, ale aby se použila ztráta z minulých let, protože je dost velká a brzy skončí doba, kdy se může použít - odečíst. Proto nechce odepisovat. Takže to chápu dobře - účetní odpisy musím zaúčtovat 551/082, tím jdou do nákladů a firma se prostě do ztráty dostane ať chce nebo ne a v daních odpisy zase odečte.
Také jsem někde četla, že sazby u odpisů jsou jen orientační (je daná maximální sazba) a je na každém, jaké procento použije, takže může firma použít třeba jen 2% odpisu?
To může, jenomže podle mě jen v těch daňových. Protože účetní odpisy by se měnit neměly. Váš problém je totiž v tom, že jste nenastavili skutečné opotřebení majetku, tedy účetní odpis neodráží morální a technické zastarání věcí, které odepisujete. Stanovit stejné účetní a daňové odpisy totiž vůbec není nejlepší řešení a pokud byste měli audit, tak ten Vám to určitě neschválí. A pak také máte problém s kalkulací vlastních nákladů na výrobek nebo služby, které fakturujete. Kdyby tam byly odpisy jako skutečné vyjádření opotřebení majetku, určitě stanovíte i prodejní cenu nad tuto kalkulaci, tedy s nějakým ziskem, a nepadáte neustále do ztráty. Shrnuto - musíte prodávat tak, aby jste si na nový majetek právě těmi odpisy a ostatními náklady, vydělali....
To máte pravdu, ale já to takhle převzala od jiné účetní a ona účetní odpisy nastavila stejně jako daňové, tak v tom pokračuji.
Bohužel dříve firma vydělávala, ale je krize a není práce, tak je to špatné. Ve stavebnictví je to snad nejhorší.
Moc děkuji
Ještě se zeptám. Kamarádka chtěla vyplnit vyúčtování srážkové daně, tak jsem jí to vyplnila a vyšel jí přeplatek, protože omylem zaplatila vícekrát, má asi přeplatek 600,-Kč, je nějaký formulář - žádost o vrácení přeplatku nebo jak se žádá, aby to vrátili? Nevíte?
Mockrát děkuji za váš čas a rady
Jarka
>>To může, jenomže podle mě jen v těch daňových.
>>Protože
>>účetní odpisy by se měnit neměly. Váš problém je
>>totiž
>>v tom, že jste nenastavili skutečné opotřebení
>>majetku, tedy účetní odpis neodráží morální a
>>technické
>>zastarání věcí, které odepisujete. Stanovit stejné
>>účetní
>>a daňové odpisy totiž vůbec není nejlepší řešení a
>>pokud byste měli audit, tak ten Vám to určitě
>>neschválí.
>>A pak také máte problém s kalkulací vlastních nákladů
>>na výrobek nebo služby, které fakturujete. Kdyby tam
>>byly odpisy jako skutečné vyjádření opotřebení
>>majetku,
>>určitě stanovíte i prodejní cenu nad tuto kalkulaci,
>>tedy s nějakým ziskem, a nepadáte neustále do ztráty.
>>Shrnuto - musíte prodávat tak, aby jste si na nový
>>majetek právě těmi odpisy a ostatními náklady,
>>vydělali....
>
>To máte pravdu, ale já to takhle převzala od jiné
>účetní a ona účetní odpisy nastavila stejně jako daňové,
>tak v tom pokračuji.
>Bohužel dříve firma vydělávala, ale je krize a není
>práce, tak je to špatné. Ve stavebnictví je to snad
>nejhorší.
Změnit metody odepisování alespoň u nově zařazovaného majetku podle skutečného opotřebování, k tomu je ale nutná spolupráce s nějakými techniky odborníky, aby to určili. A pak zkoušet zpracovávat nákladové kalkulace a porovnávat se skutečně dosaženým ziskem na jednotlivých stavbách. V minulém zaměstnání - také stavebnictví - nám FU uložil povinnost sledovat náklady na jednotlivé stavby..
>
>Moc děkuji
>
>Ještě se zeptám. Kamarádka chtěla vyplnit vyúčtování
>srážkové daně, tak jsem jí to vyplnila a vyšel jí
>přeplatek, protože omylem zaplatila vícekrát, má asi
>přeplatek 600,-Kč, je nějaký formulář - žádost o vrácení
>přeplatku nebo jak se žádá, aby to vrátili? Nevíte?
>
>Mockrát děkuji za váš čas a rady
>Jarka
Co já vím, tak existuje jen formulář na vrácení daňového bonusu. Napsala bych klasický dopis podepsaný odpovědným pracovníkem.
>>
>>To máte pravdu, ale já to takhle převzala od jiné
>>účetní a ona účetní odpisy nastavila stejně jako
>>daňové,
>>tak v tom pokračuji.
>>Bohužel dříve firma vydělávala, ale je krize a není
>>práce, tak je to špatné. Ve stavebnictví je to snad
>>nejhorší.
>Změnit metody odepisování alespoň u nově zařazovaného
>majetku podle skutečného opotřebování, k tomu je ale
>nutná spolupráce s nějakými techniky odborníky, aby to
>určili. A pak zkoušet zpracovávat nákladové kalkulace
>a porovnávat se skutečně dosaženým ziskem na
>jednotlivých stavbách. V minulém zaměstnání - také stavebnictví
>- nám FU uložil povinnost sledovat náklady na
>jednotlivé stavby..
Firma si sleduje náklady a dělá kalkulace - rozpočty na jednotlivé stavby, ale jde spíš o to, že mají málo práce. Investoři tlačí ceny dolu a získat nějakou zakázku je dost těžké. Já mám v programu také zadané zakázky a přiřazuji k jednotlivým dokladům.
>>
>>Moc děkuji
>>
>>Ještě se zeptám. Kamarádka chtěla vyplnit vyúčtování
>>srážkové daně, tak jsem jí to vyplnila a vyšel jí
>>přeplatek, protože omylem zaplatila vícekrát, má asi
>>přeplatek 600,-Kč, je nějaký formulář - žádost o
>>vrácení
>>přeplatku nebo jak se žádá, aby to vrátili? Nevíte?
>>
>>Mockrát děkuji za váš čas a rady
>>Jarka
>Co já vím, tak existuje jen formulář na vrácení
>daňového bonusu. Napsala bych klasický dopis podepsaný
>odpovědným pracovníkem.
Právě, že jsem také našla jen na vrácení bonusu, napíšu dopis a uvidíme, co na to řeknou.
moc děkuji
Ještě mám jeden dotaz. Kontrolovala jsem předešlé roky, jak vyplňovala předešlá účetní daňová přizná (DPPO) a našla jsem v jednom přiznání chybu - do tabulky E odečet daňové ztráty se píše částka z řádku 220 z předcházejících let, je to tak, že? Nemá se tam psát výsledek hospodaření z řádku 10? Tam je totiž zahrnuto vše, že jo (daňové i nedaňové částky).
díky
Jednateli se nelíbí, že na účtě 429 ztráta jsou pořád částky, které se už uplatnili v minulých letech v přiznání, pořád mu sice vysvětluji, že je rozdíl mezi uplatněnou ztrátou v daňovém přiznání a v účetnictví, ale nechápe to. Prostě tam ty čísla nechce. Může se to na základě zápisu z valné hromady nějak rozúčtovat - třeba proti zisku? Nebo jinak?
Jak ještě pročítám stále ty odpisy, tak jsem se zase dočetla, že pokud se uplatňují rovnoměrné odpisy, tak se může snížit % uplatněných odpisů z důvodu, aby se nedostala firma do ztráty. Je to v knížce, kterou mám doma. Jmenuje se účetní a daňové odpisy od nakladatelství Grada, tak nevím, co si mám myslet. nerada bych udělala chybu.
Ale není nad zkušenosti z praxe.
>
>>>Ještě mám jeden dotaz. Kontrolovala jsem předešlé
>>>roky, jak vyplňovala předešlá účetní daňová přizná
>>>(DPPO)
>>>a našla jsem v jednom přiznání chybu - do tabulky E
>>>odečet daňové ztráty se píše částka z řádku 220 z
>>>předcházejících let, je to tak, že? Nemá se tam psát
>>>výsledek hospodaření z řádku 10? Tam je totiž
>>>zahrnuto
>>>vše,
>>>že jo (daňové i nedaňové částky).
>>Přesně tak, do DP patří jen DANOVÁ ztráta, kterou
>>zjistíte jen z minulých DP a ne z účetnictví.
>
>díky
>
>Jednateli se nelíbí, že na účtě 429 ztráta jsou pořád
>částky, které se už uplatnili v minulých letech v
>přiznání, pořád mu sice vysvětluji, že je rozdíl mezi
>uplatněnou ztrátou v daňovém přiznání a v účetnictví, ale
>nechápe to. Prostě tam ty čísla nechce. Může se to na
>základě zápisu z valné hromady nějak rozúčtovat -
>třeba proti zisku? Nebo jinak?
Jestli máte čísla na 428 Nerozdělený zisk minulých období a také na 429-Neuhrazená ztráta min.období, pak samozřejmě může valná hromada rozhodnout, že zisk pokryje ztrátu a ta zmizí (428/429). No a jestli zisk nestačí na pokrytí ztráty, pak ji může pan majitel nebo společníci, zaplatit ze svého :-)))
>
>Jak ještě pročítám stále ty odpisy, tak jsem se zase
>dočetla, že pokud se uplatňují rovnoměrné odpisy, tak
>se může snížit % uplatněných odpisů z důvodu, aby se
>nedostala firma do ztráty. Je to v knížce, kterou mám
>doma. Jmenuje se účetní a daňové odpisy od
>nakladatelství Grada, tak nevím, co si mám myslet. nerada bych
>udělala chybu.
>Ale není nad zkušenosti z praxe.
no ale rovnoměrné odpisy jsou zase jen daňové, účetní tento pojem neznají. Učetně se odepisuje podle doby použitelnosti a majetek Vám stráne, i když stojí v kůlně......
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 3. 2013 18:04
Dobrý den,
pořád čtu články a diskuze o odpisech a už jsem z toho vedle.
SRO má účetní rovné s daňovými. Firma za rok 2012 nechce uplatňovat odpisy, protože by se dostala do ztráty. Ale pokud vím, účetní odpisy udělat musí - je to tak, že se musí zaúčtovat 551/082? To se pak ale dostane do ztráty. V daňovém přiznání se neuplatní, ale to už bude jedno, když už bude po tomto zaúčtování ve ztrátě. Nebo to chápu úplně špatně?
Co tedy znamená účetně odepisovat a daňově ne? Jaký to bude mít vliv na výsledek - zisk/ztrátu?
Moc děkuji za vysvětlení
Jarka