Re: odchod do důchodu
Péče o dítě do 4 let je náhradní doba, započítává se plně. Pokud se samozřejmě tato doba nepřekrývá s pojištěnou dobou. Většina ostatních náhradních dob se počítá jen 80%.
Jestli si chcete spočítat, kdy můžete odejít do důchodu, tak tady je věková kalkulačka:
http://www.mpsv.cz/cs/2435
Dobrý den paní Líbo, děkuji..
netýká se mě to.. já budu mít odpracováno hafo.. s dětmi jsem byla doma jen 3,5 roky se dvěma...:))
mně jen zarazilo, kde se to té paní z článku ztratilo... tak asi neprcovala a byla v domácnosti..?
děkuji moc.. a zkusím si to spočítat:))
Blanka
Mohla být dlouhodobě nezaměstnaná, mohla si vydělávat na DPP (z té se neodvádí SP), mohla být dlouhodobě nemocná po skončení pracovního poměru, třeba dlouho studovala, možností je spousta. Třeba ji jenom nebavilo chodit do práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 3. 2013 13:34
Dobrý den, tak jsem trochu zmatená v Právu dnes vyšel článek... který mě mate..
v př. je uvedena žena, rok narození19 52 3.4., s dobou studia a péče o dítě jí bylo započteno 21 let pojištění,nárok na důchod by jí vznikl v 60 letech a 4 měsících, tedy 3.8.2012, pokud by ovšem získala 28 let pojištění, k 3.8.2012 tak podmínku nesplnila. splní ji až k 3.2.2020, kdy dosáhne důchodového věku o 5 let vyššího, jako jedůchodový věk muže stejného data narození. K tomuto datu jí postačí alespoň 20 let pojištění. - Závěr je, že si počká ještě 5 let...
Značí to, že pečovala o dítě déle a nebo byla v domácnosti..
Pak mě taky zajímá zda péče o dítě je počítána celá (např. jsou 4 roky s dítětem doma)a pak má druhé a zase 4 roky doma, jako že byla pojištěna?
moc děkuji za
Blanka