Účtování realitní kanceláře

• (neregistrovaný)

18. 3. 2013 15:42

Může prosím někdo poradit jak účtovat přijaté rezervační poplatky na prodej nemovitosti na zákl.rez.smlouvy a dále pak po podpisu kupní smlouvy, kdy se rezer.popl. změní v provizi RK? Moc děkuji. Nemám s tím zkušenost a nevím si rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 3. 2013 15:58

praha (neregistrovaný)

Re: Účtování realitní kanceláře
      Přijaté rezervační poplatky jsou "přijaté zálohy", takže na 221 / 324.
      Po ukončení obchodu se přenáší do výnosu 324 / 602.
      Doufám že jsem to nepopletl, z hlavy, po obědě :- )

• 18. 3. 2013 16:11

jitulka (neregistrovaný)

Přijaté peníze do úschovy RK(část ceny) je tedy taky přijatá záloha. Když pak RK vyplatí z účtu peníze prodávajícímu je to úhrada závazku - tím je kupní smlouva? Díky za tu snaahu po obědě:-)

• 18. 3. 2013 16:33

praha (neregistrovaný)

Ale to je jiný dotaz. Původní dotaz jsem pochopil, že je to účtování jen té části, kterou si RK nechává jako provizi. To je jak jsem psal.
      Pokud RK přijímá od kupujícího nějaké peníze, kdy část je provize pro RK a část je kupní cena, kterou poté pošle prodávajícímu, tak úplně přesně nevím.
      Osobně bych to účtoval takto:
      Přijaté peníze od klienta (všechny) 1 000 000 Kč 221 / 324
      Provize RK po ukončení obchodu (třeba 3%) 3 000 Kč 324 / 602
      Peníze zaslané prodávajícímu 997 000 Kč 324 / 211
      A vedl bych pečlivě saldokonto podle zakázek či dobrou pomocnou evidenci, které peníze jsou ke které smlouvě a obchodu.

• 18. 3. 2013 16:47

jitulka (neregistrovaný)

Takhle to bude asi nejjednodušší. Nikde se mu nedaří k tomu něco najít. Díky moc a pěkný den.

• 19. 3. 2013 3:26

EvaCe

nezapomeňte, že z přijaté zálohy na provizi byste (pokud jste plátci DPH) měli odvést DPH
      proto bych doporučovala rozdělit přijaté peníze na čistou zálohu na provizi - na účet 324 a na peníze, které vyplatíte dál (ostatní závazek např. 325) - to co vyplatíte dál z toho dph neodvádíte, ale ze zálohy na provizi ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).